1 Temmuz'dan sonra neler değişecek? İşte madde madde kademeli normalleşme...


Google News

Yayınlama: 3 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Aşılama programının hız kazanması ve vaka sayılarındaki düşüş seyrinin devam etmesi üzerine İçişleri Bakanlığı, 1 Temmuz'da başlayacak olan normalleşmenin üçüncü aşamasına ilişkin bir genelge yayınladı.

İçişleri Bakanlığı, kademeli normalleşmenin son adımı olan ve 1 Temmuz'da başlayacak olan normalleşme adımlarına ilişkin bir genelge yayınladı.

İçişleri Bakanlığı'nın 27 Haziran'da yayınladığı genelge ile kademeli normalleşme sürecinin üçüncü etabında devam edecek tedbirlerle sona erecek tedbirler kamuoyuna açıklandı.

1 Temmuz kademeli normalleşme sürecinde, koronavirüsle mücadele kapsamında alınan bazı önlemler sona erecek. 

İşte Türkiye'nin normal hayata dönüşüyle ​​ilgili merak edilen o soruların yanıtları...

***

Pazartesi-Cumartesi 22:00-05:00 saatleri arasında uygulanan sokağa çıkma yasağı, Pazar günleri ise tam gün sokağa çıkma yasağı ve şehirlerarası seyahat sınırlama sırasında uygulanan kısıtlama sona erecek.

Tüm işyerleri, ruhsatlarında yer alan faaliyet alanına göre ilgili idarece belirlenen açılış ve kapanış saatleri çerçevesinde faaliyet gösterebilecektir.

1 Haziran'da yapılan genelge ile açık yüzme havuzları faaliyete geçti. Yeni genelge ile birlikte kapalı yüzme havuzları da hizmet vermeye başlayacak.

Daha önce Covid-19 önlemleri nedeniyle ara verilen sinema, hamam, sauna ve masaj salonları ile eğlence mekanları gibi işyerleri de açılacak.

Bu iş yerleri ve konaklama tesislerinde canlı müzik dahil müzik yayını saat 24.00'ten sonra yapılmayacaktır. Bu işyerleri ruhsatlarında iş için belirtilen saate kadar müzik yayını yapılmadan yiyecek ve içecek servisi yapabilecek.

Restoran, restoran ve kafe gibi yeme içme yerlerinin girişlerinde "yangın ölçümü, HES kod sorgulama, maske takma" tedbirlerine devam edilecek. Masalar arasındaki mesafe 1,5 metre olacak ve aynı masada oturan kişi sayısı sınırlı olmayacak.

Kahvehanelerde ve kahvehanelerde taş ve kağıt oyunları oynanabilir. Bu işletmelerde masalar arası mesafe 1,5 metre olacak ve müşteriler maske takacak.

Nargile salonu ve nargile kafeler kapatılacak, konaklama tesisleri dahil hiçbir iş yerinde nargile hizmeti verilmeyecektir.

Kişi başına en az 4 metrekare açık alanda, 6 metrekare kapalı alan bırakılarak konser, festival, gençlik kampı gibi etkinlikler düzenlenebilir.

Salgın Yönetimi ve Çalışma Kılavuzunda belirtilen kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe esaslarına uyulması kaydıyla etkinliklere izin verilecektir.

1 Temmuz'dan itibaren tüm şehir içi ve şehirler arası toplu taşımalarda yolcu ve koltuk kapasitesi kısıtlamaları kaldırılacak, ayakta yolculara izin verilecek ve maske takma zorunluluğu getirilecek.

65 yaş ve üstü vatandaşlar, 18 yaş altı gençler ve çocuklar da şehir içinde toplu taşıma araçlarını süre sınırı olmaksızın kullanabilecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanan 10.00-16.00 çalışma saatlerine son verilerek normal çalışma düzenine dönülecektir.

Kamu kurum ve kuruluşlarında günlük işlerin başlama ve bitiş saatleri ile öğle yemeği dinlenme süreleri bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre valiliklerce belirlenecektir.

Düğün ve düğünlerde kapalı mekanlarda uygulanan kişi başı en az 6 metrekare olması şartı devam edecek, katılımcı sayısı sınırlı olmayacak.

15 Haziran'dan itibaren düğün ve düğünlerde yiyecek ve içecek servisi yapılabilmektedir.

Bu uygulama devam edecek ancak yeni dönemde bu etkinlikler sırasında canlı müzik de dahil olmak üzere müzik yayınlarına 24.00'a kadar izin verilecek.

Sünnet, nişan, kına gibi etkinlikler de 1 Temmuz'dan sonra yapılabilir.

Metrekare başına 4 kişi olacak şekilde piknik ve dinlenme alanlarında ziyaretçi planlaması yapılacaktır. Piknik alanlarında masalar arasında en az üç metre mesafe olacak. Barbekü yapılabilir.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

kabine toplantısı cumhurbaşkanı erdoğan normalleşme