Altında rekor yorgunluğu


Google News

Yayınlama: 3 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Bloomberg dolar endeksinde sınırlı bir artış olsa da son dönemde para politikası patikasına ilişkin iyimserliğin etkisiyle rekor seviyeleri gören ons altın yeni işlem gününde negatif görünüm sergiledi.

Spot altın, son Fed tutanaklarının merkez bankasının gelecek ay faiz oranlarını düşürmeye hazır olabileceğini göstermesinin ardından kazançlarını geri verme yolunda.

New York ve Chicago Fed Bankaları yöneticilerinin geçen ay Washington'daki politika yapıcılar toplantısında faiz oranı indirimini desteklemiş olabileceğini gösteren bir rapor, işlemcilere teselli verdi. Bu rapor, Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçen hafta politikayı gevşetme zamanının geldiğini doğrulamasının ardından Fed'in uzun zamandır beklenen dönüşünün nihayet geldiğine dair görüşleri güçlendirdi.

Piyasalar aynı zamanda Cuma günü yayınlanacak olan ABD enflasyon verilerini bekliyor. Verilerin, üç aylık yıllık çekirdek enflasyon oranının merkez bankasının %2'lik hedefinin hemen üzerinde %2,1'e düşmesini öngörüyor.

Değerli metal bu yıl yaklaşık %20 yükseliş gösterdi. Altının yükseliş eğilimini destekleyen diğer faktörler arasında merkez bankaları ve Çinli tüketicilerden gelen artan satın almalar ve Orta Doğu ile Ukrayna'daki çatışmalar yer aldı.

Altın, ons başına 2.508 dolardan işlem görüyor ve dolar/TL kuru ile yapılan hesaplamaya göre gram altın 2.744 TL seviyesinde.

Tutanaklar ayrıca Fed'in enflasyonun beklentilerin altında kalacağı endişelerini de ortaya koydu. Bu durum, bazı analistleri Fed'in faiz oranı indirimlerinde daha temkinli olabileceğine inanmaya yöneltti. Ancak Fed'in enflasyon hedefine ulaşmaya kararlı olduğunu ve gerektiğinde faiz oranlarını düşürmekten çekinmeyeceğini gösteren yorumlar da tutanaklarda yer aldı.

Genel olarak altın piyasası, Fed'in gelecek hareketlerini yönlendirecek olan ABD enflasyon verilerini bekliyor. Altın, faiz oranı indirimlerine yönelik beklentiler nedeniyle kazançlarını geri verme yolunda olsa da değerli metalin uzun vadeli yükseliş trendinin devam etmesi bekleniyor.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.