“Amacımız gençlerimizin daha fazla ihracata ilgi duymalarını sağlamak”


Google News

Yayınlama: 1 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Haksız ticaret uygulaması olduğuna kanaat getirerek Türkiye'ye e-posta ve hızlı posta yoluyla gelecek bu ürünlerle ilgili barajı 150 avrodan 30 avroya düşürdük. Akademik kitaplar ve ilaç gibi ürünler zaten eski yüksek kategorid

Türkiye'nin İhracatını Arttırma Hedefiyle Yeni Düzenlemeler ve İhracat Akademisi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İhlas Haber Ajansı'na yaptığı açıklamalarda, 15 Eylül'de yürürlüğe girecek yeni e- ticaret düzenlemeleri, gayrimenkul ve otomotiv sektöründe uygulanan düzenlemeler, ihracat çı say ısını artırma hedefleri ve İhracat Akademisi projesi hakkında bilgiler verdi.

E-Ticaret Düzenlemesi: Güvenli ve Adil Ticaret İçin

Bakan Bolat, son dönemde hızlı kargo ve posta yoluyla gelen ürünlerin güvensiz, zararlı ve riskli ürünlere yol açtığını ve tüketicilerden şikayetlerin arttığını belirtti. Bu durumun iç ticarette küçük esnaf , KOBİ ve yerli üreticilere zarar verdiğini, haksız rekabet yarattığını ve vergi gelirlerini azalttığını ifade etti.

Bu sorunlara çözüm olarak, 15 Eylül'den itibaren yurt dışından gelen ürünler için 150 Avro olan sınırın 30 Avroya düşürüldüğünü açıklayan Bolat, Avrupa Birliği'nden gelen ürünler için verginin %30'a, diğer ülkelerden gelenler için ise %60'a yükseltildiğini belirtti. Bu düzenlemeyle, Türkiye'ye giren ürünlerin daha sıkı kontrol edilmesi ve haksız rekabetin önlenmesi amaçlanıyor.

Akademik kitaplar ve ilaçlar gibi ürünler eski yüksek kategoride kalmış ve bu ürünlerde bir değişiklik yapılmamış. Düzenlemenin, tüketici ve üretici kuruluşlarla istişare edilerek hazırlandığını da vurgulayan Bolat, amac ın hem tüketici hem de üretici güvenliğini sağlamak olduğunu belirtti.

Gayrimenkul ve Otomotiv Sektöründe Şeffaflık ve Güven İçin

Bakan Bolat, emlak ve otomotiv piyasalarında spekülasyon ve manipülasyonlar sebebiyle fiyatların şişirilmesini engellemek amac ıyla 1 Kasım 2023 tarihinde ilan sitelerine kimlik doğrulama ve tapu doğrulama zorunluluğu getirildiğini hatırlattı. Yanlış ilan verenlere 100 bin TL ceza uygulandığını ve 15 Eylül'de çıkacak yönetmelikle vatandaşların e-Devlet üzerinden emlak danışmanını yetkilendirebileceklerini belirtti.

Bu düzenlemeyle emlak danışmanlık hizmetinin daha şeffaf ve güvenilir hale getirilmesi, fiyatların şişirilmesinin önlenmesi ve hem alıcı hem de satıcının korunması amaçlanıyor. Otomotiv sektöründe de benzer bir düzenlemenin yapılacağını ifade eden Bolat, bu sayede otomobil alışverişinin de güvenli ve şeffaf bir şekilde gerçekleşmesini hedeflediklerini açıkladı.

İhracat Akademisi: Gençleri İhracatçılığa Yönlendirmek

Ticaret Bakanlığı olarak Türkiye'nin daha fazla ihracat yaparak döviz gelirini artırma hedefi çerçevesinde çeşitli destek programları uyguladıklarını belirten Bakan Bolat, bu programların yıllık bütçenin %60'ını oluşturduğunu söyledi.

Bakanlık, "Uzak Ülkeler Stratejisi", "İslam Ülkeleriyle İlişkileri Arttırma Stratejisi", "Asya Stratejisi", "2028 Tanıtım ve Pazarlama Vizyonu", "2028 Ticaret Bakanlığı Vizyon Belgesi" gibi programları uygulamaya koydu. Ayrıca, "Kolay İhracat Platformu" mekanizmasını devreye soktular ve yakında "Elektronik Kolay İhracat Platformu" ekibini de lanse edeceklerini belirtti.

Bakan Bolat, 4 Eylül'de İstanbul'da "Küresel E- ihracat Zirvesi" düzenleyeceklerini ve Ticaret Bakanlığı ile YÖK aras ında "İhracat Akademisi" projesini başlattıklarını duyurdu.

Bu proje , gençleri ihracata yönlendirmek, ihracat konusunda farkındalık oluşturmak ve onlara bilgi ve tecrübe kazandırmak amac ıyla hayata geçirildi. İhracat Akademisi çerçevesinde üniversiteler harekete geçirilecek, öğrenci ve firma çalışanlarından oluşan kadrolar oluşturulacak ve sürekli eğitim merkezleriyle koordineli çalışma yürütülecek.

Akademi, ihracat ın nasıl yapılacağı, gümrükleme, lojistik, hedef sektörler, hedef ürünler gibi konularda uygulamalı dersler verecek ve mezunlara staj imkanları sağlayacak. Bakan Bolat, İhracat Akademisi sayesinde, 2030 yılında bugünkü 140 bin ihracat çı say ısını 200 bine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Bu hedefle, hem ihracat çı say ısının artmasını, hem de ihracat ın hem miktar hem de değer olarak artmasını sağlayacaklarını, ayrıca katma değerli teknolojili ihracat ın artışıyla ihracat ın değer artışının miktar artışının çok daha üzerinde olacağını ifade etti.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

universiteler manipulâsyon subvansiyon gayrimenkul spekulâsyon farkindalik calisanlar mutesebbis yonetmelik universite motivasyon zorunluluk alisveris saticilar akademisi mutabakat mekanizma teknoloji kategori danisman muracaat platform otomotiv tereddut urunleri istanbul strateji pazarlar vatandas gelenler bakanlik istisare gencler program hareket calisan emlakci okutman ihracat tsunami sikâyet guvenli tanitim ticaret siteler disinda birligi turkiye ogrenci degisik akademi ogretim cerceve birlik sektor baraji miktar egitim kimlik tedbir satici avrupa taniti gumruk imalât iliski sanayi vizyon ogreti toplam piyasa destek kanaat merkez gelir zarar haber uzeri nokta duygu toren arasi esnaf pazar sahip limit kitap bagli bilgi butce kadro medya emlak tarih veren vergi ifade posta yuzde tanit aylar belge ihlas islam artik ihlâs islâm kargo zirve sonuc bakan kasim sekil yetki proje doviz guven baraj firma uzman imkân devre fiyat uyum staj disi bagl ulke tapu bura konu urun kisi genc ilgi imza uzer risk ilân ilâc omer caba ekip ceza guve post lira ajan amac sayi yurt aras asya site avro ara bag dil aci hak hal dis kas hâl oto pay say tim soz yok yon yil