Araç satışında yeni dönem: Bakan Bolat detayları açıkladı! Yetkisi olmayana satış yok


Google News

Yayınlama: 4 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Sadece ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesine sahip işletmelerin yetkilendirilebilmesi mümkün olacak. dedi.

Emlak ve Otomotivde Sahte İlanlara Son: Elektronik İlan Doğrulama Sistemi Geliyor!

Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül itibarıyla emlak sektöründe zorunlu hale geliyor. Tüketicileri sahte ilan ve fiyat manipülasyonlarından korumayı hedefleyen sistem, kısa süre sonra otomotiv ilanlarını da kapsayacak.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yaptığı açıklamada, EİDS'nin otomotiv sektöründeki uygulamasına ilişkin detayları paylaştı. Sistem sayesinde, ilan vermek isteyen vatandaşlar EİDS'ye yönlendirilecek ve ilan verebilmek için araçlarının kendilerine, birinci ve ikinci derece yakınlarına veya eşlerine ait olduğunu kanıtlamaları gerekecek.

Galericiler arac ılığıyla ilan verilecek durumlarda ise, galericinin yetki belgesine sahip olması ve ilan sahibi tarafından EİDS üzerinden yetkilendirilmesi zorunlu olacak. Uygulama hayata geçtiğinde, yetki belgesine sahip olmayan galeriler ikinci el araç ilanı veremeyecek.

Yetkisiz Galerilere 23 Milyon Lira Ceza

Bakan Bolat, otomotiv sektöründe yetki belgesi olmadan faaliyet gösterdiği tespit edilen işletmelere bugüne kadar yaklaşık 23 milyon lira idari para cezası uygulandığını belirtti. EİDS ile gerçeğe aykırı ve yanıltıcı ilanların önüne geçilerek spekülatif fiyat artışlarının önlenmesinin hedeflendiğini vurguladı.

Sıfır ve İkinci El Araç Piyasasında Düzenlemeler Sürüyor

Bakan Bolat, son dönemde sıfır ve ikinci el araç piyasasında yaşanan dengesizlikleri gidermek için atılan adımları da hatırlattı. “6 ay 6 bin kilometre” düzenlemesi kapsamında bugüne kadar yaklaşık 52 milyon lira para cezası uygulandığını belirten Bolat, tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde ikinci el araç ilanı verenlere de yaklaşık 90 milyon lira ceza kesildiğini açıkladı.

Stokçuluk Yapan Bayilerin Yetki Belgeleri İptal Edildi

İlk tescil araçlara erişimi zorlaştıran yetkili bayilere yönelik de adımlar atıldığını belirten Bolat, stokçuluk faaliyetinde bulunan bayilere bugüne kadar 294 milyon lira ceza kesildiğini ve bu bayilerin ikinci el araç ticareti yetki belgelerinin iptal edildiğini açıkladı.

Otomotiv Piyasasındaki Denetimler Sıkılaştırılacak

Bakan Bolat, yapılan düzenlemeler ve denetimler sonucunda araç fiyatlarındaki köpüğün azaldığını ve vatandaşların sıfır ve ikinci el araçlara ulaşımının kolaylaştığını belirtti. Otomotiv piyasasındaki normalleşmenin devam edeceğini öngördüklerini ifade eden Bolat, manipülatif fiyat artışlarının önüne geçmek ve adil rekabeti sağlamak için denetimlerin sıkılaştırılacağını ve gerektiğinde yeni tedbirler alınacağını sözlerine ekledi.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

arac satis yetki ikinci el otomobil otomobil haberleri