Asya borsaları bölgeden gelen ekonomik verileri takip ediyor


Google News

Yayınlama: 2 ay önce

Son güncelleme: 2 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

Asya piyasaları, yatırımcıların ABD enflasyon verilerini değerlendirmesi ve BOJ toplantısını beklemesiyle toparlandı.

Pazartesi günü Asya-Pasifik piyasaları, Japonya öncülüğünde, ABD'den gelen enflasyon verilerinin faiz indirim beklentilerini güçlendirmesinin ardından yükseliş gösterdi. ABD Haziran kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi önceki aya göre hafif bir artış göstererek, piyasalar için rahatlama sağladı.

Bölgenin amiral gemisi olan Japonya'da, Nikkei 225 endeksi yüzde 2,26'lık etkileyici bir yükseliş gösterirken, Topix endeksi de yüzde 2,02 arttı. Japon yeni, dolar karşısında güçlenerek 153,44 seviyesine ulaştı. Otomobil üreticisi Mitsubishi Motors, Honda-Nissan ittifakına katılma haberleriyle yüzde 6'dan fazla yükseldi ve Nikkei'deki en büyük kazananlar arasındaydı.

Bu hafta, Japonya Merkez Bankası'nın para politikası toplantısı Asya'daki odak noktalarından biri olacak. Beklenti, merkez bankasının faiz oranlarını artıracağı yönündeyken, ekonomistler aynı zamanda tahvil alım programında da bir azaltmaya gidilebileceğini öngörüyor. ING tarafından yapılan bir açıklamada, bankanın faiz oranlarını 15 baz puan artıracağı ve bunun ekonomiye olan güveni güçlendireceği belirtildi.

Bölgedeki diğer gelişmeler arasında, Çin'in Temmuz ayı PMI verileri ve Avustralya Merkez Bankası'nın toplantısı öncesi enflasyon rakamları yer alıyor. Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,3'lük bir yükseliş gösterirken, Hong Kong Hang Seng endeksi de yüzde 1,1 arttı. Buna karşın Çin anakarasının CSI 300 endeksi kamu hizmetleri hisselerindeki düşüşün etkisiyle yüzde 0,3 geriledi. Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi ise yüzde 0,84 yükseliş kaydetti. Geçen hafta cuma günü sert bir düşüş yaşayan Tayvan Ağırlıklı Endeksi ise yüzde 1,04'lük bir toparlanma yaşadı.

Piyasalar, ABD'den gelen ılımlı enflasyon verilerinin ardından rahat bir nefes alırken, yatırımcılar bu hafta merkez bankalarının kararlarını ve ekonomik verileri yakından izlemeye devam edecek.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.