Avrupa'daki ilk hastalardandı... Mpox hastalığına yakalanan Harun Tulunay, yaşadıklarını anlattı: Çok büyük ızdırap çektim


Google News

Yayınlama: 4 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Son Dakika Haberleri - Avrupa'daki ilk Mpox hastalığına yakalananlardan biri olan Türk aktivist Harun Tulunay (36), DSÖ'nün hastalığın Farkındalık yüzü olarak tüm dünyada bir anda gündeme oturdu. Tulunay, DSÖ'nün geçtiğimiz hafta ikinci kez küresel acil d

Mpox: Bir Aktivistin Gözünden 40 Günlük Kabus ve Dünyanın Yeni Alarmı

2022'de Avrupa'da ilk hastalardan biri olarak mpox virüsüyle boğuşan Harun Tulunay , bu hastalığın insanlara ve dünyaya getirdiği tehlikeyi anlatıyor.

"HIV'den Daha Tehlikeli" diyen Tulunay, 2022'de başlayan salgında, mpox'ın kendisini 40 gün boyunca esir aldığını ve hayatının en ağır dönemlerinden birini geçirdiğini belirtiyor. 11 gün hastanede kalan Tulunay, "O acıları kimsenin yaşamasını istemem" diye konuşuyor.

DSÖ'nün Mpox bilinçlendirme yüzü olan Tulunay, salgının ikinci dalgasında dünyanın yeniden alarmda olduğunu, vaka sayısının 17 bine ulaştığını ve 500'den fazla insanın hayatını kaybettiğini hatırlatıyor. Avrupa'da İsveç'te ilk kez görülen mpox, Türkiye'de de bir tehdit olarak görülüyor.

HIV, Covid-19, Mpox: Üç Virüsle Mücadele

10 yıl önce İngiltere'ye yerleşen ve 2016 yılında HIV teşhisi alan Tulunay, HIV'nin kontrol altına alınması ve Covid-19'u geçirmesine rağmen mpox'ın kendisini en ağır şekilde etkilediğini belirtiyor.

"Tedavi ve Aşı Mevcut" diyen Tulunay, Oxford Üniversitesi'nin öncülüğünde yürütülen bir araştırmada, mpox tedavisi için kullanılan "tecovirimat" adlı ilacın etkinliğini gösterdiğini söylüyor. Ayrıca, geçmişte çiçek hastalığına karşı kullanılan aşıların da mpox'a karşı etkili olduğunu ve iki dozun %95'e varan koruma sağladığını belirtiyor.

"Panik Yapmaya Gerek Yok" diyen Tulunay, DSÖ'nün acil durum ilanının paniğe kapılmak için değil, önlem almak için olduğunu vurguluyor. 2022'de İngiltere'de hızlı yayılan mpox, aşı ve tedaviler sayesinde 6 ay içinde kontrol altına alındı. Tulunay, "Korunmak, tedavi etmekten her zaman daha ucuz ve daha kolay" diyor.

"Birinci Basamak ve Acillerde Bilinçlendirme Gerekli"

Tulunay, mpox'a karşı alınması gereken önlemler arasında birinci basamak ve acil sağlık hizmetlerindeki sağlık çalışanlarına bilinçlendirme çalışmaları yapılması gerektiğini söylüyor.

"Hastaların grip veya Covid-19 ile karıştırılmaması gerekiyor" diyen Tulunay, "Seyahat geçmişleri sorgulanarak mpox testi yapılmalı" diyor.

"Test İmkanlarının Artırılması Gerekli"

Tulunay, gümrük ve uçuş kontrollerinin sıkı tutulması ve test imkanlarının artırılması gerektiğini de vurguluyor.

"Komplo Teorilerine İnanmayın"

Tulunay, mpox aşı ve tedavilerinin Türkiye'de bulunmamasının nedenini sorgulamaları gerektiğini söylüyor.

"Virüsler Yaş, Cinsiyet ya da Sosyal Statü Tanımıyor"

Tulunay, mpox'ın cinsiyet, yaş veya sosyal statü gözetmeksizin herkese bulaşabileceğini belirtiyor.

"Hastaları İnsan Olarak Görmemiz Gerekli"

Tulunay, mpox'a yakalanan kişilerin damgalanmaması ve insan olarak görülmesi gerektiğini vurguluyor.

"Mpox, Afrika'da Başlayan Bir Virüs Ama Artık Bizi de Bulabilen Bir Tehdit"

Tulunay, 1960-70'li yıllardan beri Afrika'da görülen mpox'un, seyahatlerin artmasıyla dünyanın her yerinde yayılabileceğini belirtiyor.

"Panik Yapmayalım, Önlem Alalım"

Tulunay, mpox'un korkulacak bir hastalık olmadığını ancak önlem alınması gerektiğini söylüyor. Aşı ve tedaviler sayesinde kontrol altına alınabilir.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

MPOX Harun Tulunay Dünya Sağlık Örgütü Maymun çiçeği