Bakan Memişoğlu'ndan Ekrem İmamoğlu açıklaması: 'Biletini vermiş, ona ben karışmıyorum'


Google News

Yayınlama: 1 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, hekimlerin Türkiye'den gittiğine yönelik soruya karşılık, Biz maalesef hekimleri son zamanlarda biraz darılttık, küstürdük, toplum olarak söylüyorum. Hekimleri toplum olarak üzdük dedi. Memişoğlu ayrıca İmamoğlu'nun biletini

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu , son günlerde gündeme gelen maymun çiçeği virüsü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle hastalığın Türkiye'de görülmediğine vurgu yapan Memişoğlu, vatandaşları rahatlatmak için şu ifadeleri kullandı: "Bilim insanlarıyla yaptığımız görüşmelerde, Türkiye'de 2024 yılında maymun çiçeği görülmediği tespit edildi. Şu ana kadar ülkemizde bu hastalıkla ilgili hiçbir tanı konulmadı. Yani şu an itibarıyla Türkiye'de maymun çiçeği yok ve inşallah olmasın."

Memişoğlu, hastalığın aslında 20 yıldır Kongo'da var olduğunu ve yeni bir hastalık olmadığını hatırlattı. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Temmuz 2022'de maymun çiçeği için acil durum ilanı yaptığını, ancak bu ilanın Mayıs 2023'te sona erdiğini ve o dönemde Avrupa ve Türkiye'de birkaç vaka görüldüğünü belirtti. Şu an hastalığın yeni bir versiyonunun ortaya çıktığını ve daha hızlı yayılma potansiyeline sahip olduğunu dile getiren Memişoğlu, "Ancak yine de bilim insanları, bu hastalığın Kovid-19 gibi yaygın bir salgına dönüşmeyeceğini söylüyor. Kovid-19, temasla değil, solunum yoluyla bulaştığı için daha hızlı yayılmıştı," dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda hazırlıklı olduğunu ve bilim kurulu oluşturduğunu belirten Memişoğlu, "Eğer ülkemize gelirse nasıl bir önlem alınması gerektiği, gelmeden nasıl bir önlem alabileceğimiz, gelirse ne yapacağımız gibi konularla ilgili bütün planlamaları ve hazırlıkları yaptık," diye konuştu. Ayrıca çiçek aşısının maymun çiçeğine karşı yüzde 85 koruma sağladığını hatırlatan Memişoğlu, 1980'den önce Türkiye'de çiçek aşısı yapılmayan neredeyse hiç kimse olmadığını ifade etti.

Hastalığın ateş ve baş ağrısıyla başladığını belirten Memişoğlu, Afrikadan gelen vakaları takip ettiklerini söyledi. "Şu an için alarm durumu yok," diyen Memişoğlu, "Milletimiz rahat etsin. Biz alarmdayız, toplumun alarmda olmasını gerektirecek bir husus yok. Son varyantın öldürme oranının biraz daha yüksek olduğunu gösteriyorlar. Ama tabii ki 15 bin vatandaş etkilenmiş Kongo'da. İşte 517, Dünya Sağlık Örgütü nün söylemesine göre ölü var. Ama genelde başka hastalıkları olan düşkün insanlarda ölüm oranının yüksek olduğunu ifade ediyorlar. O nedenle de takip ediliyor," dedi.

Memişoğlu, maymun çiçeği aşısının mevcut olduğunu ancak son versiyonla ilgili net bir bilginin olmadığını ifade etti. Ayrıca, hastalığın göçmenler nedeniyle ortaya çıktığı iddialarına da yanıt verdi. "Böyle bir durum yok," diyen Memişoğlu, "Sağlık sistemimiz her türlü önlemi almaya başladı. Nasıl Kovid-19'da başarılı olduysak, sağlık sistemimizle, insan gücümüzle buna da hazırlıklıyız. Testinden aşısına kadar her türlü önlemi alıyoruz," dedi.

Konuşmasının sonunda hekimlerin Türkiye'den ayrılıp gitmesiyle ilgili olarak da yorum yapan Memişoğlu, "Biz maalesef hekimleri son zamanlarda biraz darılttık, küstürdük, toplum olarak söylüyorum. Hekimleri toplum olarak üzdük," dedi.

Memişoğlu ayrıca, Endonezya'nın Bali Adasında geçirdiği trafik kazası nedeniyle yaralanan Tuğcan Işık'ın Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili olarak da açıklamalarda bulundu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun bu konuda devreye girdiğine dair iddialar hakkında da konuşan Memişoğlu, "Sağlıkta gereğini yaparız. Farklı bir şey istediler. Herkesin istediğini yapacak durumda değiliz. Gereği neyse onu yapıyoruz. Bu arkadaşımız trafik kazası geçirmiş. Kaburgada birkaç kırığı var. Normal uçakla gelebilecek bir pozisyonda. Oradaki büyükelçimiz ve hastaneyle bizzat görüştükten sonra birkaç gün içinde normal uçakla gelebileceğini ifade ettiler. Biz de bunun üzerine onu planladık. THY'ye, büyükelçimize teşekkür ediyorum. Aldık, İstanbul Havalimanına getirdik. (İmamoğlu) Onun girip girmediğini bilmiyorum. Biletini vermiş, ona ben karışmıyorum. Bir hastanın özel uçakla mı, helikopterle mi yoksa normal uçakla mı gelip gelmeyeceğine hastanın kliniğine, doktoruna ve gereğine göre hareket ederiz. Uçakla gelmesi gerekiyorsa, Türk vatandaşıysa Fizanda olsa uçağı gönderir aldırtırım. Bu kadar güçlü bir devletim. Ama gerek yoksa o uçağın gidişinin maliyetini 85 milyon ödüyor," dedi.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Kemal Memişoğlu Dünya Sağlık Örgütü Sağlık Bakanı