Bazı elektronik vergi işlemlerinden ücret iddialarına yalanlama


Google News

Yayınlama: 4 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Gelirler İdaresi Başkanlığı e-devlet üzerinden bazı vergi işlemleri ve sorgulamalarına yönelik ücret alınacağı iddialarına ilişkin bir açıklama yayımladı.

Vergi Bilgileri Ücretsiz Kalıyor: GİB, Yanlış Bilgilendirmenin Önüne Geçiyor

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), mükelleflerin ve mali müşavirlerin elektronik uygulamalar üzerinden vergi kimlik numarası, vergi levhası ve vergi bilgileri sorgulama, beyanname gönderme, vergi borcu yoktur yazısı talep etme gibi işlemler için ücret ödemeyeceğini açıkladı. Son günlerde bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada çıkan, mükellefiyet sorgulama, beyannamedeki eklerden ücret alınacağı yönündeki iddiaların asılsız olduğunu vurgulayan GİB, konuya ilişkin kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla detaylı bir açıklama yayınladı.

GİB, Vergi Usul Kanunu'nda üçüncü kişilerle paylaşılabilecek vergi bilgilerinin, genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri dışındaki kamu kurum ve kuruluşları ve tüzel kişilerle paylaşımı karşılığında sorgu veya dönen kayıt başına 25 kuruştan az olmamak üzere katılma payı alınmasının öngörüldüğünü hatırlattı. Ancak bu durumun gerçek kişilerle yapılan veri paylaşımını kapsamadığını, e-Devlet ve GİB'in kendi elektronik uygulamaları üzerinden sağlanan hizmetlerin ücretsiz olarak devam edeceğini vurguladı.

GİB tarafından geliştirilen ve mükelleflerin ve mali müşavirlerin kullanımına sunulan Dijital Vergi Dairesi, İnternet ve İnteraktif Vergi Daireleri, Elektronik Beyanname Uygulaması, Defter-Beyan Sistemi gibi elektronik uygulamalar aracılığıyla vergi kimlik numarası ve vergi levhası sorgulama, beyanname gönderme, görüntüleme ve indirme, vergi bilgileri sorgulama ve görüntüleme, vergi borcu yoktur yazısı talep etme ve alma gibi işlemler, eskiden olduğu gibi ücretsiz olarak yapılabilir durumda.

Açıklamada, katılma payı alınmasının amacının, bankalar, finans kuruluşları, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıları, elektrik ve doğal gaz dağıtım şirketleri, ödeme kaydedici cihaz üreticileri gibi kurumların GİB ile yapacağı karşılıklı bilgi paylaşımı olduğunu belirtildi. Bu kurumların, kendi iç işlemleri için gerekli olan vergi bilgisi doğrulamaları ve kontrolleri, elektronik ortamda hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlamak amacıyla bu düzenlemenin getirildiğini açıkladı.

Örneğin, bankaların POS, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz veya ticari kredi verilecek bir kişinin aktif vergi mükellefiyetini, faaliyet alanını ve finansal durumunu kontrol etmeleri, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının platformlarında e-ticaret yapacakların vergi mükellefiyetini doğrulamaları, elektrik ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin abone olacakların vergi mükellefiyetini kontrol etmeleri gibi işlemler için bu bilgi paylaşımı gereklidir.

GİB, bu kurumların vergi bilgilerini, mükelleflerin ibraz ettiği kağıt belgeler üzerinden de kontrol edebilmelerine rağmen, iç sistemlerine entegrasyon ve otomasyon sağlamak için elektronik ortamda bilgi paylaşımı talep ettiklerini belirtti. GİB'in bu talebi karşılayabilmesi için teknik geliştirmeler yapması ve işlemleri sürekli hizmet verebilir durumda tutması gerektiği vurgulandı.

Bu nedenle, GİB'in kurumların kendi isteklerine bağlı olarak hayata geçecek elektronik ortamda bilgi paylaşımları için katılma payı alınması düzenlemesini içeren bir Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Taslağı hazırladığı ve kamuoyunun görüşüne sunduğu belirtildi.

GİB, bu taslak tebliğde yer alan düzenlemelerin, mükellef ya da mali müşavirlerin elektronik uygulamalar üzerinden yapacakları işlemlerden ücret alınmasını öngörmediğini, bu işlemlerin ücretsiz olarak devam edeceğini vurguladı. Tebliğin amacının, bazı kurumların kendi sistemlerine entegre etmek için GİB'den elektronik ortamda bilgi talep etmeleri durumunda, bu bilgi paylaşımından alınacak katılma payı ile ilgili usul ve esasları düzenlemek olduğunu belirtti.

GİB, kamuoyunu, son günlerde çıkan asılsız iddialara karşı bilgilendirmek ve yanlış anlamaları gidermek amacıyla bu açıklamayı yaptığını ifade etti.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.