Çanakkale’deki 4.9’luk depremin şifreleri! 3 bin 324 yıl önce destanlara konu oldu


Google News

Yayınlama: 3 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

Çanakkale'de yaşanan 4.9 büyüklüğündeki deprem, pek çok kişi için cevabı endişe verici olabilecek soruları doğurdu. Bu sorulardan en yaygını ise şu: Bölgede büyük bir deprem olur mu? Sorunun cevabının 3 bin 324 yıl önce yazılan destanda olması ise hayret

Çanakkale, Türkiye'nin batısında yer alan ve deprem aktivitesiyle bilinen bir bölgedir. Bölgenin deprem sicili kabarıktır ve binlerce yıllık bir geçmişe sahiptir. Çanakkale'nin milattan öncesine uzanan deprem tarihi, Homeros'un İlyada destanında da yer almıştır. Ezine'de 22 Temmuz'da meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki deprem, bölgenin sismik aktivitesine bir örnek teşkil etmektedir.

Bölgenin deprem geçmişine bakıldığında, önemli depremler dikkat çekmektedir. 1912'de Ganos fayının 7.4 büyüklüğünde bir deprem üretmesi ve 1935'te Tekirdağ yakınlarında 6.5 büyüklüğünde bir depremin meydana gelmesi, bölgenin sismik aktivitesinin bir göstergesidir. Ayrıca, 1975'te Ganos fayının batısında, Gökçeada tarafında 6.7 büyüklüğünde bir deprem daha yaşanmıştır.

Çanakkale'nin bulunduğu boğazın güneyinde, son zamanlarda büyük bir deprem meydana gelmemiş olsa da, bölgenin deprem tehlikesi devam etmektedir. Prof. Dr. Süleyman Pampal'a göre, Çanakkale'nin kuzey ve güneyinde bulunan diri faylar ve geçmişteki depremler, bölgenin sismik aktivitesinin devam ettiğini göstermektedir.

4.9 büyüklüğündeki deprem, bölgedeki küçük depremlerden biridir. Ancak, bölgenin deprem geçmişi ve diri fayların varlığı, gelecekte daha büyük depremlerin meydana gelebileceğine işaret etmektedir. Çanakkale, Balıkesir ve Bursa'nın deprem geçmişi, bölgenin sismik aktivitesine ilişkin önemli bilgiler sunmaktadır ve deprem hazırlıklarının ve risk azaltma önlemlerinin önemini vurgulamaktadır.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

universitesi rasathanesi universite balikesir canakkale gokceada tekerrur tekirdag muhendis ilaydasi istanbul suleyman aktivite kandilli sarsinti bolgesi hareket italyan ayvacik akyurek eserler buluntu atasozu anadolu gelecek homeros haberci turkiye marmara jeoloji baskan meydan bogazi gecmis bolges zeynep enerji italya ilyada yazili varlik alinti deprem marmar atasoz temmuz endise anadol dilara guneyi kurucu kurulu destan pampal kandil video haber ezine takip milât buyuk bolge taraf tarih ifade sifre anlam civar donem metin guney kanit bogaz sehir sehri kurul sorun sicil kayit bursa fizik zaman sure bati veri orta bolg dogu gazi kolu konu ilgi kuru ipuc once yazi yeri afad eser alet saat fayi ayva isik soru fay kol goz gun ici onu oda sor uye soz yer yil