Çinli Chery fabrikasını Sakarya'ya kurmayacak! Bir gönül sayfası daha kapandı...


Google News

Yayınlama: 2 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

İlk olarak 2009 yılında Sakarya'ya fabrika kuracağını açıklayan ancak daha sonra bu yatırımını başka ülkelere kaydıran Chery, yeniden Türkiye'ye yöneldi. Sakarya'da 15 yıldır heyecanla beklenen yatırımın adresinin ise yine başka bir il olacağı konuşuluyor

2009 yılında Sakarya'nın Karasu ilçesinde yatırım yapma kararı alan Çinli otomotiv firması Chery, 2000 dönümlük bir alanda fabrika kuracaklarını duyurdu. 2010 yılında dönemin Valisi Hüseyin Atak ve beraberindeki heyet, Chery'nin Türkiye distribütörü Mermerler Holding'i ziyaret ederek projeye dair detayları görüştü. Ancak 2011 yılında Chery, Türkiye'deki, dolayısıyla Sakarya Karasu'daki yatırımlarından vazgeçtiklerini açıkladı.

Sakarya'daki Chery yatırımı umudu yıllar içinde devam ederken, geçtiğimiz yıl konunun yeniden gündeme gelmesiyle birlikte Nisan ayında Chery'nin İspanya'da satın aldığı fabrikada Avrupa pazarına yönelik üretim yapacağı bildirildi. Temmuz ayında ise, ithalatta ilave gümrük vergilerine ilişkin yeni bir düzenleme gerçekleştirildi. Bu düzenlemeyle, Türkiye'de yatırım yapan firmalara gümrük muafiyeti sağlanacak, böylece Çin menşeli otomobiller için ek mali yükümlülük uygulanmayacaktı.

Bu gelişmelerin ardından Türkiye'de önemli bir pazar payına sahip olan Çinli otomotiv şirketleri, üretim yapmak üzere harekete geçmeye başladı. Dünyanın önde gelen elektrikli araç üreticisi BYD, Manisa'da 1 milyar dolarlık yatırım yapacağını duyururken, Chery'nin de yeniden Türkiye'ye yatırım yapacağı iddia edildi.

Sakarya için umutların yeniden yeşermesi beklenirken, otomotiv uzmanı Halit Bolkan'dan gelen bir haber, Sakaryalıları hayal kırıklığına uğrattı. Bolkan, sosyal medya üzerinden paylaştığı bilgide, Chery'nin Türkiye'de yeni bir fabrika kurmayı planladığını ve Samsun'un bu yatırım için seçildiğini belirtti. Resmi açıklamanın yakında yapılacağı da ifade edildi.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.