Darbenin 44. yılında 12 Eylül serüveni


Google News

Yayınlama: 5 gün önce

Okuma süresi: 3 dakika

Sevgili okurlarım, dün 12 Eylül darbesinin 44. yılı idi... 12 Eylül, aradan bunca uzun süre geçmiş olmasına karşın günümüzde bile tartışılıyor. O dönemi yaşamayan ve bilmeyen genç kuşaklar üzerind

12 Eylül Darbesinin Ardındaki Kaos ve Sonrası

12 Eylül 1980 darbesi, Türkiye tarihinde önemli bir dönüm noktasıydı. Darbe, ülkenin uzun süredir devam eden siyasi ve toplumsal huzursuzluk dönemini sona erdirdi. Ancak darbenin kendisi ve sonrasındaki dönem de tartışmalara konu oldu.

Darbe Öncesi Kaos

Darbe öncesi Türkiye, şiddet ve istikrarsızlıkla boğuşuyordu. Ülke devrimci ve ülkücü gruplar arasında bölünmüştü ve her iki taraf da silahlı çatışmalara ve bombalamalara bulaşıyordu. Sokaklar, okullar ve hatta hastaneler bile bu gruplar tarafından kontrol ediliyordu.

Toplum, son derece kutuplaşmış durumdaydı. Devrimciler, "ilerici güçler" tarafından desteklenirken, ülkücüler "faşistler" olarak damgalanıyordu. Her iki grup da karşı tarafı ortadan kaldırmak için çalışıyordu.

Siyasi sistem de tıkanmıştı. Parlamento, aylardır yeni cumhurbaşkanını seçememişti ve hükümet otoritesini korumakta zorlanıyordu.

Darbe ve Sonrası

12 Eylül darbesi, bu kaotik ortamda gerçekleşti. Darbe sonrasında Milli Güvenlik Konseyi (MGK) ülke yönetimini devraldı. MGK, beş komutandan oluşuyordu ve başkanlığını Genelkurmay Başkanı Kenan Evren yapıyordu.

Darbe, şiddeti ve istikrarsızlığı sona erdirdi. Silahlar sustu ve bombalamalar durdu. Toplumun can ve mal güvenliği sağlandı.

Bununla birlikte, baskıcı önlemler de uygulandı. Özel mahkemeler kuruldu ve binlerce kişi yargılandı. İşkence ve idam cezaları yaygındı.

Yeni Anayasa

Darbeden sonra Kurucu Meclis, yeni bir anayasa hazırladı. Anayasa, 1982 yılında halkoyuna sunuldu ve ezici bir çoğunlukla kabul edildi.

Anayasa, bir dizi tartışmalı hüküm içeriyordu, ancak aynı zamanda demokratik haklara da yer veriyordu. Anayasa, defalarca değiştirilmesine rağmen, temel yapısı bugüne kadar korunmuştur.

Sonuçlar

12 Eylül darbesi karışık bir miras bıraktı. Bir yandan ülkeye istikrar getirdi ve şiddeti sona erdirdi. Öte yandan, baskıcı önlemler ve demokratik hakların askıya alınmasıyla da eleştirildi.

Darbeden sonra geçen 44 yılda Türkiye, önemli ilerlemeler kaydetti ancak aynı zamanda zorluklarla da karşı karşıya kaldı. 12 Eylül darbesi, ülkenin siyasi ve toplumsal gelişiminde önemli bir olay olmaya devam ediyor ve tartışılmaya devam edecek bir konu.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.