Dolar/TL haftaya sınırlı yükselişle başladı


Google News

Yayınlama: 4 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Dolar/TL haftaya sınırlı yükselişle başlarken piyasa yarın açıklanacak TCMB faiz kararını takip ediyor.

Dolar/TL Haftaya Sınırlı Yükselişle Başladı, Faiz Kararı Beklentide

Dolar/TL, haftaya sınırlı bir yükselişle başladı ve piyasalar yarın açıklanacak olan TCMB faiz kararını yakından takip ediyor.

TCMB, yarın saat 14.00'te para politikası kararını açıklayacak. Reuters anketine katılan 17 ekonomistin tamamı, politika faizinin yüzde 50'de sabit bırakılacağını öngörüyor.

Ancak, politika faizinde değişiklik beklenmemesi, Para Politikası Kurulu (PPK) karar metnindeki olası değişikliklerin dikkatle izleneceği anlamına geliyor. Bankacılar, PPK'nın likidite, iç talep ve faiz artışı ihtimali konusunda vereceği mesajları da yakından takip edecek.

Ankette yer alan ekonomistlerin yıl sonu politika faizi tahminlerinin medyanı yüzde 45 seviyesinde. İndirim beklentileri ise şu şekilde dağılıyor:

Ekim: 4 ekonomist
Kasım: 4 ekonomist
Aralık: 2 ekonomist
2025 İlk Çeyrek: 5 kurum

Hazine ise bugün yapacağı 13 ay vadeli kuponsuz ve 3 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil ihaleleriyle Ağustos ayı borçlanma programını tamamlayacak.

Küresel Piyasalarda Toparlanma Devam Ediyor

Küresel piyasalarda, ay başındaki sert kayıpların ardından geçen hafta keskin bir toparlanma yaşandı. ABD'de faiz indirimlerinin Eylül ayında başlayacağı beklentileri, piyasaları yukarı yönlendirdi.

Haftaya soluklanarak başlayan piyasalarda, Asya borsaları geçen haftaki yüzde 2,8 toparlanmanın ardından yüzde 1 artıda seyrediyor. Geçen hafta yüzde 9'a yakın toparlanan Nikkei endeksi ise yüzde 1 ekside. Avrupa ve ABD endeks vadeli işlemleri yüzde 0,2-0,3 artıda seyrediyor.

2.509 dolara kadar yükselen altın, kâr realizasyonu ile gerileme gösterse de 2.500 dolar seviyesinin üzerinde kaldı.

Fed'in gelecek ay 25 baz puan faiz indirimine gidileceği konusunda piyasalar kesin gözle bakıyor. Ancak, Fed Başkanı Jerome Powell'ın cuma günü Jackson Hole'da yapacağı konuşma, faiz indirimi konusundaki tutumu açısından yakından izlenecek. Ayrıca, çarşamba günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi de takip edilecek.

Dolar/TL'nin Durumu

Geçen haftayı 33,7015'ten kapatan dolar/TL, güne sınırlı yükselişle 33,72 seviyesinde başladı. TL, dolar karşısında geçen hafta yüzde 0,4, ay başından bu yana ise yüzde 1,7 değer yitirdi.

Kısacası, Dolar/TL'nin gelecekteki seyri, TCMB'nin faiz kararı ve küresel piyasalardaki gelişmelerden büyük ölçüde etkilenecek.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.