Dolar/TL zirvesini yeniledi


Google News

Yayınlama: 2 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

Dolar/TL, Ortadoğu'da artan jeopolitik gerilimin de etkisiyle güne 33,19'luk yeni zirvesini görerek başlarken piyasalarda veri gündemi izlenecek.

Dolar/TL, Ortadoğu'daki artan jeopolitik gerilimlerin etkisiyle yeni bir zirveye ulaşarak güne 33,19 seviyesinden başladı. İstanbul serbest piyasada dolar 33,1760 liradan, Euro ise 36,0260 liradan işlem görüyor. Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 33,1420 lira, Euro ise 35,9640 lira seviyesindeydi.

Dolardaki bu yükseliş, kısmen de Ortadoğu'daki jeopolitik gerilimlerden kaynaklanıyor. Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da düzenlenen bir saldırıda öldürülmesi, petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu ve Türkiye, bu suikastın bölgesel gerilimleri tırmandırma potansiyeli taşıdığı konusunda uyarıda bulundu.

Öte yandan, ABD Merkez Bankası (Fed) para politikası toplantısında politika faizini sabit tutarken, enflasyon ve istihdam risklerine dair açıklamalarda bulundu. Fed Başkanı Jerome Powell, eylül ayında faiz indirimine gidilebileceğinin sinyalini verdi.

Asya borsaları, teknoloji hisselerindeki yükselişin desteğiyle pozitif bir seyir izlerken, ABD'nin yakın zamanda para politikasını gevşetebileceği beklentileri tahvil ve emtia piyasalarını destekliyor.

Bugün, Türkiye'de İstanbul öncü enflasyon verileri, PMI ve Merkez Bankası'nın haftalık verileri yakından izlenecek. Ayrıca, konutlarda kullanılan doğalgaza yapılan yaklaşık %38'lik zam, enflasyonu doğrudan etkileyecek ve ekonomistlere göre toplam etkisi 1,5 puanı aşabilir.

Ekonomi yönetimi, kur korumalı mevduata (KKM) yönelik yeni bir adım atarak, kurumlar vergisi avantajının sona ermesinin ardından %5 ile %7,5 arasında stopaj getirdi. KKM tutarı, rekor seviyelerden gerilemeye devam ediyor.

Piyasalarda, likidite ve gecelik faiz oranları yakından takip ediliyor. Hazine, dün açıkladığı üç aylık iç borçlanma programında, iç piyasada dolar cinsinden doğrudan borçlanmayı da ekledi. Fazla likidite, dün 220 milyar TL'ye ulaşırken, gecelik faiz oranı da faiz koridorunun alt bandına yaklaştı.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.