BDDK kredi kartı taksit sayısı düzenlemesi Resmi Gazete'de yayınlandı


Google News

Yayınlama: 5 yıl önce

Son güncelleme: 3 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Kredi kartı taksit sayısı resmi gazetede yayınlandı. Yeni kredi kartı taksit düzenlemesi ve kredi kartı taksit sınırlaması hangi ürünlerde geçerli olacak?, BDDK kredi kartı limiti haberimizde...

Kredi kartı taksit sayısı resmi gazetede yayınlandı

BDDK'nın "Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik"i, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, hava yolları,  seyahat acenteleri ve konaklama ile alakalı yurt içine ilişkin harcamalarda taksit sınırı 6 aydan 9 aya çıkarıldı.

Yeni kredi kartı taksit düzenlemesi neleri kapsıyor?

İlgili madde, yeni yönetmelikte şu şekilde yer aldı:

"Mal  veyahut hizmet alımı sonrası  vazıh bir  fiyat karşılığı borcun taksitlendirilmesi  veyahut ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile  para çekimlerinde taksitlendirme süresi 12 ayı geçemeyecek. Bu süre; elektronik eşya alımlarında 3 ay, bilgisayar alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde, taşımacılıkla  alakalı harcamalarda, hava yolları,  gezi acenteleri ve konaklamayla  alakalı yurt dışına ilişkin harcamalarda 6 ay, hava yolları,  gezi acenteleri ve konaklamayla  alakalı yurt içine ilişkin harcamalarda, sağlık ve sosyal hizmetlerle  alakalı harcamalarda ve sağlık ürünü alımlarında, vergi ödemelerinde 9 ay olarak uygulanacak."

Kredi kartı taksit sınırlaması nasıl oldu?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) cep telefonu, televizyon, tablet ve bilgisayar alımı  gayesiyle kullandırılan kredilerin vadesine ilişkin yönetmeliği de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Peki BDDK kredi kartı limiti için bir sınırlamaya gitti mi? Yayınlanan yönetmelikte Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmeliğin 12/A maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "cep telefonu, tablet ve bilgisayar alımı  gayesiyle kullandırılan kredilerin vadesi 6 ayı aşamaz" ibaresi "tablet ve bilgisayar alımı  gayesiyle kullandırılan kredilerin vadesi 6 ayı, fiyatı 3 bin 500 Türk lirasına kadar olan cep telefonu alımı  gayesiyle kullandırılan kredilerin vadesi 12 ayı, fiyatı 3 bin 500 Türk lirasının üzerinde olan cep telefonu alımı  gayesiyle kullandırılan kredilerin vadesi 6 ayı aşamaz" şeklinde değiştirildi.

Aynı yönetmeliğe geçici 4'üncü madde eklenerek, "Fiyatı 3 bin 500 Türk lirasının üzerinde olan cep telefonu alımı  gayesiyle kullandırılan kredilerde 6 ay olan  mühlet sınırı 31 Ocak 2019'a kadar 12 ay olarak uygulanır." ifadelerine yer verildi.

Kredi kartı taksit sınırlaması hangi ürünlerde geçerli?

Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğin 11/A maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "cep telefonu, tablet ve bilgisayar alımı  gayesiyle kullandırılan kredilerin vadesi 6 ayı aşamaz" ibaresi "tablet ve bilgisayar alımı  gayesiyle kullandırılan kredilerin vadesi 6 ayı, fiyatı 3 bin 500 Türk lirasına kadar olan cep telefonu alımı  gayesiyle kullandırılan kredilerin vadesi 12 ayı, fiyatı 3 bin 500 Türk lirasının üzerinde olan cep telefonu alımı  gayesiyle kullandırılan kredilerin vadesi 6 ayı aşamaz." şeklinde değiştirildi.

İlgili yönetmeliğe "Fiyatı 3 bin 500 yüz Türk lirasının üzerinde olan cep telefonu alımı  gayesiyle kullandırılan kredilerde 6 ay olan  mühlet sınırı 31 Ocak 2019'a kadar 12 ay olarak uygulanır." geçici 5'inci madde eklendi.

 


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Kredi kartı resmi gazete BDDK