Tarımda yüzde 100’e varan destek... Yeni modele geçildi


Google News

Yayınlama: 5 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

Haberler - Bitkisel üretimde yeni destekleme modeli hayata geçiyor. Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilerin ve planlı üretim kapsamında üretim yapan tüm üreticilerin, mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin yüzde 50’si karş

Bitkisel Üretim Destekleri 2025-2027 Süreci için Resmi Gazete'de Yayımlandı

Tarımda yeni bir dönem başlatmayı hedefleyen "2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı", Resmi Gazete'de yayımlandı.

Temel Destekler

Bitkisel üretimin desteklenmesi programı kapsamında çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri verilecek. Temel desteklerde, üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrıldı ve her kategori için destek katsayısı belirlendi. 2025 üretim yılı için destek katsayısı değeri dekara 244 lira olacak. Temel destek ile tüm ürünler için mazot maliyetinin %50'si ve gübre maliyetinin %25'i karşılanacak.

Planlı Üretim Desteği

Tıbbi Ürünlerin İthalatı ve İhracatının Değerlendirilmesi Komisyonu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday , kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri "planlı üretim" kapsamına alındı.

Planlı üretim kapsamındaki bu ürünleri havzasında üreten çiftçilere ve planlı üretim kapsamında üretim yapan tüm üreticilere temel desteğe ilave destek verilecek. Bu üreticilerin mazot maliyetinin %100'ü ve gübre maliyetinin %50'si karşılanacak.

Süt havzası olarak belirlenen illerde (Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli) yem bitkisi üreten çiftçilere destek katsayısının %50'si kadar ilave planlı üretim desteği verilecek.

Yer Altı Su Kısıtı Desteği

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yer altı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun tespit edildiği havzalarda yer alan sulu tarım arazilerinde, ilgili üretim yılında arpa, buğday , aspir, fiğ, mercimek, nohut, yem bezelyesi, ayçiçeği (yağlık) üreten çiftçilere yer altı su kısıtı desteği ödenecek.

Yer altı su kısıtının bulunduğu yerlerde planlı üretime uygun üretim yapan üreticilerin mazot ve gübre maliyetinin %100'ü karşılanacak.

Üretimi Geliştirme Desteği

Verim ve kaliteyi artırmak için sertifikalı tohum kullanım desteği, sertifikalı standart fidan kullanım desteği, organik tarım desteği, iyi tarım uygulamaları desteği, katı organik ve organomineral gübre desteği verilmeye devam edilecek.

Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği, örtü altı paket destek tutarı %50 artırılarak 3.825 liraya, açıkta paket destek tutarı ise 1.305 liraya çıkarıldı. Lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği, Ticaret Bakanlığı'nın belirlediği kira ücret tarifesinin %75'i olarak ödenecek.

Denetim ve Cezai İşlemler

Destekleme ödemelerinin denetimini sağlamada Tarım ve Orman Bakanlığı yetkili olacak. Sahte ve içeriği itibarıyla gerçek dışı belge düzenleyenler ve kullananlar hakkında hukuki ve cezai süreç başlatılacak ve 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlanamayacaklar.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Tarım Üretimi Geliştirme Desteği buğday İbrahim Yumaklı gazetehaberleri