Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler dikkat: Maaşınız kesilebilir


Google News

Yayınlama: 3 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler, maaşlarının kesilmesi tehlikesiyle karşı karşıya. Emekli çalışanların prim kodu eğer, yanlış yatırılırsa maaşları kesiliyor. Peki yanlış kod mağduru olanlar ve mağduriyetten kaçınmak isteyenler bu durumda ne

Emeklilerin Çalışmaya Devam Etmesi ve SGK Primleri

Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) 16 milyondan fazla kişi emekli aylığı almaktadır. Emeklilerin bir kısmı emeklilikten sonra da sigortalı olarak çalışırken, diğerleri kayıt dışı işlerde çalışmakta veya tamamen iş hayatından çekilmektedir.

Emekli olduktan sonra işe girenlerin dikkat etmesi gereken önemli bir husus, işverenlerinin SGK primlerini doğru kodla yatırmalarıdır. Yanlış kod kullanılması, emekli maaşının kesilmesine neden olabilir.

Doğru Kod: 02 Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP)

Emekli olduktan sonra tekrar çalışanların, SGDP'den girişlerinin yapılması zorunludur. İşverenler, çalışan emekliler için SGK primlerini 02 kodu ile yatırmalıdır.

Yanlış Kod: 01 Tüm Sigorta Kolları (TSK)

01 kodu ile yapılan girişlerde, emekliye hem emekli maaşı hem de çalışma karşılığı maaş ödenir. Ancak, bu durum emekli maaşının kesilmesine neden olabilir.

Yanlış Kod Kullanıldığında Yapılması Gerekenler

Yanlışlıkla 01 kodu kullanılması durumunda, emekli çalışanlar şu adımları izlemelidir:

İlgili şirkete başvurarak hatalı girişin düzeltilmesini talep edin.
İşveren düzeltmeyi yaptıktan sonra SGK'ya durumu bildirin.
Emekli maaşının kayıp olmadan ödenmesi için talepte bulunun.

Prim Oranları

Tüm Sigorta Kolları'nda prim oranı %37,5 iken, emekli çalışanlar için prim oranı %32'dir. Eylül 2023 itibariyle, iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle prim oranına %0,25 ekleme yapılacaktır.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Ekonomi haberleri Emekli