Enerjide tam bağımsızlığın fitilini Berat Albayrak ateşledi bugün meyvelerini yemeye başladık! Yeni gemi 27 Temmuz'da yola çıkıyor


Google News

Yayınlama: 2 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

Enerjide tam bağımsızlığa giden yol Berat Albayrak’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu döneminde atılan vizyoner hamlelerle şekillenmişti. Enerji filosuy

Türkiye, dünyanın en gelişmiş derin deniz sondaj ve sismik gemilerine sahip filosuyla enerji keşiflerinde ve üretiminde önemli adımlar atıyor. Yeni bir doğal gaz üretim aşamasına geçmeyi amaçlayan Türkiye, bu amaçla bir Yüzer Gaz İşletme Platformu Gemisi satın aldı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın iki ay içinde geleceğini duyurduğu bu gemi, 27 Temmuz'da Singapur'dan hareket etmesi bekleniyor. 300 metre uzunluğunda ve 58 metre genişliğindeki bu devasa gemi, Türkiye'ye ulaştıktan sonra son hazırlıkları tamamlamak üzere tersaneye gidecek ve ardından Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'na gönderilecek.

Sakarya Gaz Sahası'nda kullanılacak olan bu platform gemisi, Türkiye'nin doğal gaz üretimini artırmak için yeni teknikler kullanmasını sağlayacak. Şu anda Sakarya Gaz Sahası'nda günlük üretim 5.5 milyon metreküp ve bu, 2.4 milyon evin doğal gaz ihtiyacını karşılayabiliyor. Ağustos ayında üretimin 6 milyon metreküpe çıkması ve yeni geminin gelmesiyle birlikte yıl başında 10 milyon metreküpe ulaşması bekleniyor. İkinci fazda ise üretim 40 milyon metreküpe yükseltilecek.

Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'ndan çıkarılan doğal gaz, kuyu başlarındaki toplama merkezlerinden borular aracılığıyla toplanıyor ve karadaki Filyos tesisinde işleniyor. Yeni satın alınan Yüzer Gaz İşletme Platformu Gemisi ise denizin üzerinde bir gaz işleme tesisi gibi çalışacak. Doğal gazın içindeki istenmeyen maddeler ayrıştırıldıktan sonra, işlenmiş gaz karaya gönderilecek. Uzmanlar, sıfırdan bir gaz platformu inşa etmenin yaklaşık 5 yıl sürebileceğini belirtirken, revize edilerek satın alınan bu platformun maliyetinin yeni bir üretim gemisinden yüzde 60 daha az olduğunu vurguluyorlar.

Türkiye'nin denizlerdeki enerji filosu, yeni gemiyle birlikte 7 gemiye ulaşacak. Bu filo şu anda Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han sondaj gemileri ile Barbaros Hayreddin Paşa ve MTA Oruç Reis sismik araştırma gemilerinden oluşuyor. Türkiye'nin ilk milli sondaj gemisi olan Fatih, 2017'de envantere katılmış ve 2020'de Karadeniz'de Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfine imza atmıştı. İkinci sondaj gemisi Yavuz ise 12 bin 200 metre derinliğe kadar sondaj yapabilme kapasitesine sahip. Kanuni sondaj gemisi, ilk sondajını Sakarya Gaz Sahası'nda gerçekleştirirken, Abdülhamid Han gemisi ise 12 bin 200 metre derinliğe kadar sondaj yapabilme yeteneğine sahip en güçlü gemi olarak filoya katıldı.

Türkiye'nin enerji bağımsızlığına giden yol, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın kararlı adımları ve "Milli Enerji ve Maden Politikası" vizyonu ile şekillendi. Bu vizyon kapsamında sondaj gemilerinin satın alınması ve hızlı bir şekilde arama faaliyetlerine başlaması sağlandı. Türkiye, Karadeniz'de 710 milyar metreküplük dev doğal gaz keşfiyle enerjide bağımsızlık fitilini ateşledi.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Singapur ABD Türkiye Karadeniz Sakarya Gaz Sahası