"Enflasyon düzeltmesi"ne ilişkin düzenleme Resmi Gazete'de


Google News

Yayınlama: 2 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Enflasyon düzeltmesi kapsamında olup 31 Aralık 2023 tarihli gelir tablosundaki brüt satışlar toplamı 50 milyon liranın altında olan mükelleflerin 2024 hesap döneminin ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemleri itibarıyla enflasyon düzeltmesi yapmaları...

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğindeki Enflasyon Düzeltmesi Değişiklikleri

Resmi Gazete'de yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca, enflasyon düzeltmesi ile ilgili önemli değişiklikler yürürlüğe girdi.

Brüt Satış Tutarı Sınırı

Enflasyon düzeltmesi kapsamındaki mükellefler için brüt satış tutarı sınırı 50 milyon lira olarak belirlendi. Buna göre, 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla gelir tablosundaki brüt satışlar toplamı 50 milyon liranın altında olan mükellefler, 2024 hesap döneminin ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmayacaktır.

Özel Hesap Dönemine Tabi Mükellefler

Özel hesap dönemine tabi mükellefler için, 2024 takvim yılında sona eren hesap dönemine ilişkin gelir tablosundaki brüt satışlar toplamı dikkate alınacaktır. Bu mükellefler, 2024 hesap döneminin ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerine ilişkin beyannamelerine dönem sonu bilançolarını eklemeyecektir.

Altın ve Gümüş İştigal Eden Mükellefler

Sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler, brüt satışlar toplamı 50 milyon liranın altında olsa dahi, enflasyon düzeltmesi yapmaya devam edecektir.

50 Milyon Lira ve Üzeri Brüt Satış Tutarmı Olan Mükellefler

31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla gelir tablosundaki brüt satışlar toplamı 50 milyon lira ve üzerinde olan mükellefler, 2024 hesap döneminin ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmaya devam edecektir.

Enflasyon Düzeltmesi Yapmayan Mükellefler

Enflasyon düzeltmesi yapmaması gereken mükellefler, 2024 hesap döneminin ikinci geçici vergi dönemine ilişkin beyannamelerinde, enflasyon düzeltmesinden kaynaklı kar veya zarar kayıtları ile enflasyon düzeltmesi yapılmamasına göre oluşan kar/zarar farkını beyan edecektir.

Düzeltme İşlemleri

Mükellefler, ikinci geçici vergi dönemine ilişkin beyannamelerini, enflasyon düzeltmesi öncesi oluşan kar veya zarara göre geçici vergi matrahlarını düzelterek verecektir. Düzeltme işlemlerinin beyanname verme süresi içinde yapılması durumunda vergi cezası veya gecikme faizi uygulanmayacaktır.

Bu değişiklikler, 2024 hesap dönemi ve sonrasında uygulanacaktır. Mükelleflerin, enflasyon düzeltmesi yapıp yapmama konusundaki yükümlülüklerini dikkatlice incelemeleri ve gerekli düzenlemeleri yapmaları tavsiye edilir.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.