Er Yatırım/Çelikkanat: Maliyetler bizi çok yordu


Google News

Yayınlama: 3 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Er Yatırım Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat Bloomberg HT’ye turizm sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi. Yüksek maliyetlerin zorlayıcı olduğunu kaydeden Çelikkanat otellere yönelik ‘pahalılık’ eleştirilerine de yanıt verdi

Turizmde Hedefler Tutmadı: Maliyetler ve Vergi Yükü Sektörü Yoruyor

Er Yatırım Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat, Bloomberg HT'de katıldığı Üst Düzey programında turizm sektörünü değerlendirdi. 2023 yılına dair beklentilerin karşılanmadığını belirten Çelikkanat, yükselen maliyetlerin sektörü olumsuz etkilediğini vurguladı.

Çelikkanat'a göre, 2024 yılına ilişkin iyimser bir tablo çizilmişti. Şehir içi turizm, kültür turizmi ve sağlık turizmindeki hareketlilik, acentelerin yaz sezonu için önceden yaptığı anlaşmalarla birleşince 60 milyar dolarlık bir turizm geliri hedefi belirlenmişti. Ancak, özellikle konaklama maliyetlerindeki artışlar nedeniyle Haziran-Temmuz dönemi beklentileri karşılayamadı. Yaz turizminin Ağustos ayıyla birlikte toparlanmaya başladığını ve Eylül-Ekim aylarının da sezonluk kayma sebebiyle hareketli geçtiğini belirten Çelikkanat, yine de hedeflenen rakamlara ulaşılamadığının altını çizdi.

Şehir otellerinin tatil otellerine göre farklı dinamiklerle çalıştığını ve iyi bir sezon geçirdiğini belirten Çelikkanat, "Otelcilik gelirlerin değil, giderlerin doğru kontrol edilerek para kazanılan bir sektördür" dedi.

Yüksek Maliyetler Karlılığı Vurdu

Çelikkanat, yüksek maliyetlerin sektörde ciddi karlılık problemlerine yol açtığını ifade etti. Ciro artışına rağmen maliyetler kontrol altına alınamadığı için işletmelerin borç ödeme kapasitelerinin zayıfladığını belirten Çelikkanat, bu durumun yeni yatırım ve renovasyonları da olumsuz etkilediğini söyledi.

Turizmcilerin yeni vergiler ve enflasyon muhasebesiyle de baş etmek zorunda kaldığını belirten Çelikkanat, “Giderlerini doğru kontrol edemeyen turizmci sıkıntı çekti ama doluluk ve ciro bazında çok büyük bir hayal kırıklığı yaşamadı” dedi.

"Pahalıyız Ama Kazanamıyoruz"

Otellere yönelik 'pahalılık' eleştirilerine de değinen Çelikkanat, "Evet pahalıyız. Ama bu pahalılığın arasındaki marj işletmecinin çok daha büyük bir para kazandığı anlamını taşımıyor" dedi. Yüksek fiyatların maliyetleri karşılama amacı taşıdığını belirten Çelikkanat, "Hala zarar eden bir yatırım modelinden bahsediyoruz. Sosyolojik olarak da doğru yönetemiyoruz. Yunanistan'ın kalamarıyla, başka bir ülkenin başka bir şeyiyle kıyaslanıyoruz. Biraz haksızlık yapıyoruz. Burada aslolan şey turizmcinin giderlerini kontrol ederek belli oranda sürecini ayakta tutabilmek" şeklinde konuştu.

"Vergi Yükü Bizi Çok Yoruyor"

Enflasyon muhasebesine itirazlarının olmadığını ancak ciddi bir vergi yükü oluştuğunu belirten Çelikkanat, "Özellikle turizm sezonunda, hele de böyle zor bir sezonda, üzerine kazanmadığımız ama kur farkından gelen bir gelir gibi gözüken bilanço değerinin vergilendirilmesi turizmciyi çok yordu" dedi.

Çelikkanat, sektörün üzerindeki vergi yükünün azaltılması gerektiğini vurgulayarak, "Zaten istediğimiz hedefleri, bütçeleri tutturamadığımız bir periyodun üzerine bir de bu yükü şartlanmamız gerçekten bizi yordu ve yoracak önümüzdeki dönemde de" dedi.

"Yabancı Yatırımcı Neden Türkiye'ye Direkt Yatırım Yapmıyor?"

Çelikkanat, Türkiye'nin turizm potansiyeline rağmen yabancı yatırımcıların doğrudan yatırım yapmak yerine farklı modellerle çalışmayı tercih ettiğine dikkat çekti. Çelikkanat, "Yabancılar Türkiye pazarından memnunlar ama turizmde bu kadar potansiyeli olan bir ülkede neden bir tane yabancı uluslararası marka direkt yatırım yapmıyor Türkiye'de? Farklı anlaşma modelleriyle geliyorlar, management ile veya franchise ile geliyorlar. Kiralamada bile kimseyi ikna edemiyoruz. Bizim 'bu markalar neden bu şekilde yatırım yapmıyor' kendimize sormamız gerekiyor ve buna çözüm bulmamız gerekiyor" dedi.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.