EYT'liye yüzde 5 destek kalkıyor! 1 Eylül'de başlıyor, işte etkisi


Google News

Yayınlama: 2 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Sosyal güvenlikteki yeni düzenlemeler 1 Eylül’de başlıyor. Bunlardan biri EYT’li çalışana verilen sigorta prim desteğinin kaldırılması, bir diğeri ise çalışanlar için ödenen kısa vadeli sigorta kolları prim oranının yüzde 2.25’e çıkarılması.

EYT 'li Çalışanlara Verilen Sigorta Prim Desteğinin Kaldırılması ve Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Oranının Artırılması

Ağustos ayında yürürlüğe giren yeni vergi kanunları ve ilgili değişikliklerle birlikte sosyal güvenlik alanında da önemli düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemelerden biri EYT 'li çalışanlara verilen sigorta prim desteğinin kaldırılması, diğeri ise çalışanlar için ödenen kısa vadeli sigorta kolları prim oranının artırılmasıdır. Yeni düzenlemeler, Eylül ayının başında yürürlüğe girecek.

EYT Teşvikinin Kaldırılması

EYT düzenlemesinden yararlanan ve aynı işyerinde çalışmaya devam eden emekliler için, bu kişileri çalıştıran işverenlere %5 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) indirimi uygulanıyordu. İşverenler yaklaşık 17 aydır bu destekten faydalandı. SGDP indirimi, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanıyordu.

Bu destek, Eylül ayının başından itibaren kaldırılıyor. Bu durum, EYT 'li çalıştıran işverenleri olumsuz etkileyecek. EYT 'li çalıştıran işverenler, normalde %22,5 SGDP ödüyorlardı. Buna ek olarak, %2 kısa vadeli sigorta kolları için de prim ödüyorlardı. Sadece EYT 'li çalıştıran işverenlere %5 SGDP indimi tanındığı için, 17 aydır işverenler çalışan için %17,5 prim ödedi. Bu nedenle, EYT 'linin işverene maliyeti daha düşüktü.

Bu maliyet farkı, bugünkü asgari ücret üzerinden yaklaşık 1.130 TL'dir. Eylül ayının başından itibaren bu destek kalkacak ve asgari ücret üzerinden EYT 'li çalıştıran işverenler, aylık çalıştırdıkları emekli için ağustos ayına göre 1.130 TL daha fazla SGDP ödeyecekler. Maaş asgari ücretten yüksekse ödenecek tutar daha da artacak.

Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Oranının Artırılması

Eylül ayında başlayacak bir başka düzenlemeyle, kısa vadeli sigorta kolları prim oranı %2,25'e çıkarılıyor. Mevcut durumda, kısa vadeli sigorta kolları prim oranı %2 olarak uygulanıyor ve bu primin tamamı işveren tarafından ödeniyor. Eylül ayının başından itibaren işveren, çalışanın prime esas kazancı üzerinden %2,25 prim ödeyecek.

Bu düzenleme, işverenleri olumsuz etkileyecek. İşçi statüsünde (4/A) çalışanlar için işveren prim oranları şu şekildedir:

%11 malullük-yaşlılık-ölüm sigortası
%2 kısa vadeli sigorta kolları
%7,5 genel sağlık sigortası
%2 işsizlik sigortası

Toplam: %22,5

Çalışanın payı ise %15'tir. Bir çalışan için işveren ve çalışan toplam %37,5 SGK primi öder.

Eylül ayının başından itibaren kısa vadeli sigorta kolları prim oranı %2,25'e çıkacak ve işverenin ödediği prim tutarı %22,5'ten %22,75'e yükselecek. Bu durumda, asgari ücretli çalıştıran işverenin ödeyeceği prim 50 TL artacak. Mevcut durumda işveren asgari ücretli için kısa vadeli sigorta kolları primi olarak 400 TL öderken, eylül ayının başından itibaren 450 TL ödeyecek.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

EYT prim sigorta