19 Mayıs'ın önemi nedir? 19 Mayıs neden kutlanıyor? 19 Mayıs'ın tarihçesi nedir?


Google News

Yayınlama: 3 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Milli bayramlarımızdan biri olan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın önemi, tarihçesi ve neden kutlandığı konularına değindik.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ülkemizin milli bayramlarındandır.

Türkiye Cumhuriyeti tarihi için başlangıç simgelerinden biri olan 19 Mayıs, Atatürk tarafından ülkemizin gençlerine armağan edilmiştir.


19 Mayıs nedir, neden kutlanıyor?

Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her sene 19 Mayıs'ta coşkuyla kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin milli bayramıdır. 

19 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk, Bandırma Vapuruyla Samsun'a gitmiştir ve tarihte Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün olarak bilinir. Atatürk bu özel günü Türkiye gençliğine hediye etmiştir.

Gençlik ve Spor Bayramı ilk kez 1926 tarihinde Gazi Günü olarak Samsun'da kutlanmıştır. 

24 Mayıs 1935 tarihinde Atatürk Günü ismini almıştır. Beşiktaş'ın uğraşlarıyla Fenerbahçe Stadı'nda ilk kez kutlanmıştır. Galatasaray ve Fenerbahçeli birçok sporcunun kutlamalara katılmasıyla bir spor günü olarak hafızalara kazınmıştır.

Ardından kısa süre sonra yapılan Spor Kongresi'nde Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni Atatürk Günü'nün tüm gençliğe hitap edebilmesi için "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" ismini alması gerektiğini ve bu kutlamaların her yıl yapılmasını söylemiştir.

Kongrede bu teklif kabul edilmiş ve Atatürk'ün de onayıyla resmileştirilerek yasa haline getirilmiştir.

20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kabul edilen milli bayramın ismi 12 Eylül Darbesi'nin ardından "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kabul edilmiştir.

Her sene 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ülkemizin her köşesinde kutlanır.

Binlerce genç gösteriler yapar ve törenler düzenlenir. Üzerinde "Gençlikten Atatürk Sevgisiyle Cumhurbaşkanına" yazan ve "Sevgi Bayrağı" olarak isimlendirilen dev bayrak, Kurtuluş Yolu'nda bulunan Tütün İskelesi'nden karaya çıkarılarak Samsun valisine takdim edilir.

Ardından bu dev bayrak, Cumhurbaşkanı'na sunulmak üzere genç atletlere verilir.

Samsun'dan yola çıkan bayrak; Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale'den sonra 19 Mayıs törenlerinde Ankara'da Cumhurbaşkanına sunulur.


19 Mayıs kutlamaları sadece bayrak sunumuyla kalmaz ülkemizin dört bir tarafında yıllardır coşkuyla kutlanmaktaydı.

Çeşitli gösteriler ve törenler yapılırdı. 2012 yılında, Mayıs ayında havanın soğuk olacağı ve bu açıdan öğrencilere ve vatandaşlara yük olmaması gerekçesiyle başkent Ankara dışındaki illerde, stadyumlarda kutlanması Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce okullara gönderilen bir yazıyla engellenmiştir.



Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Benzer İçerikler
19 mayıs Atatürk Spor Gençlik Bayram