63 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Uzmanlar uyarıyor!


Google News

Yayınlama: 3 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Uzmanlar son 63 yılın en yüksek seviyesine ulaşan dünyanın atmosferindeki karbondioksit artışına dikkat çekiyor. Paylaşılan bu verilere göre atmosferimiz alarm veriyor!

Dünyanın atmosferindeki karbondioksit (CO2) oranının mayıs ayında 63 yılın en yüksek seviyesine çıktığı bildirildi.

ABD'de yer alan Scripps Okyanus Bilimleri Enstitüsü ile Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından paylaşılan verilere göre, geçen ay karbondioksit miktarının milyonda 419 parçaya (PPM) ulaştığı kaydedildi.

Uzmanlar, bunun 63 yıllık karbondioksit ölçümleri kayıt tarihi boyunca tespit edilen en yüksek rakam olduğuna dikkat çekerken, geçen yıl mayıs ayında bu seviyenin milyonda 417 PPM olduğu da belirtiliyor.

Atmosferik karbondioksitin ana kontrolünün fosil yakıt emisyonlarıyla bağlantılı olduğuna dikkat çeken NOAA yetkilisi Ralph Keeling,  “Her yıl atmosferde daha fazla karbondioksit biriktiğinden, yükselişi durdurmak için önümüzde hala uzun bir yol var" ifadelerini kullandı.

Keeling, karbondioksit miktarının 2021 yılı içinde 420 PPM’yi geçmesini beklediklerini belirterek “Gittikçe asla ulaşmak istemeyeceğimiz bir noktaya doğru ilerliyoruz" çağrısında bulundu.

Koronavirüs salgını nedeniyle dünya çapında alınan önlemler kapsamındaki kapanmalar ve araç kullanımının azalması sayesinde geçen yıl karbon emisyonu yüzde 7 gerilemiş ve bu, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek yıllık düşüş olmuştu. Uzmanlar, emisyonların 2021'de yeniden yükselişe geçeceğine kesin gözüyle bakarken, Paris İklim Anlaşması uyarınca gelecek 10 yılda emisyonların 2 milyar tona kadar azaltılması gerektiğine de dikkat çekiyor.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Benzer İçerikler
İklim Atmosfer Çevre Doğa