İşten çıkarma yasağı ne zaman bitiyor? İşçi çıkarma yasağı ne kadar uzatıldı?


Google News

Yayınlama: 3 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Cumhurbaşkanlığı kararıyla pandemi döneminde istihdamı koruyabilmek adına işçi çıkarma yasağı getirilmişti. Bu yasağın ne kadar süreyle uzatıldığını ve ne zaman biteceği ile ilgili tüm merak edilenler haberimizde...

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının ülkemizde de görülmesinden sonra virüsün yayılmasını önlemek adına pek çok tedbir alınmıştı.

Alınan tedbirlerin içinde hükümet tarafından açıklanan işten çıkarma yasağı da bulunuyor.

İşten çıkarma yasağı bilinen diğer ismiyle fesih yasağı son zamanlarda internette ve sosyal medyada en çok konuşulan konuların başında geliyor.

Alınan tedbirlerin içinde bulunan işten çıkarma yasağı normal şartlarda 17 Mart'ta sona eriyordu.

15 Mart'ta gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kısa çalışma ödeneğinin Mart ayının sonunda bitirileceğini açıklamıştı.

Bu kararın açıklanmasından sonra işçi çıkarma yasağı da gündemde yerini aldı.

17 Mart'ta sonlanacak olan fesih yasağı Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı'yla tekrardan uzatılmıştı.

İşten çıkarma yasağının uzatılması ile ilgili Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararı pek çok kişi tarafından araştırılıyor.

Peki, işten çıkarma yasağı uzatıldı mı? İşçi çıkarma yasağı ne zamana kadar uzatıldı? İşten çıkma yasağı ne zaman bitiyor? 

İşte tüm bu soruların cevapları ve işten çıkarma yasağına dair Resmi Gazete kararı...


İşten Çıkarma Yasağı Ne Zaman Bitecek?

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, 4857 sayılı İş Kanunu'nda işçilerin iş akitlerinin feshedilmesinin önüne geçilmesine dair düzenlemeyi içeren geçici 10. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen sürelerin, 17 Mart 2021 tarihinden itibaren 2 ay süreyle daha uzatılmasına karar verildi.

Daha net bir şekilde ifade etmek gerekirse işten çıkarma yani fesih yasağının süresi 17 Mayıs 2021 tarihine kadar uzatıldı.

İş Kanunu'na 16 Nisan 2021 tarihinde eklenen geçici madde ile iş veya hizmet sözleşmelerinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin faaliyetinin sona ermesi, işin sona ermesi halleri dışında, 3 ay süreyle işveren tarafından feshedilmesi kanun gereği yasaklanmıştı. 

Aynı zamanda geçici maddede işverene, çalışanlarını 3 aylığına ücretsiz izne ayırmasına ilişkin düzenleme de kararda yer alıyor.


İşçi çıkarma yasağına dair Resmi Gazete kararı





İşten Çıkarma Yasağının Geçersiz Olduğu Durumlar

Çalışanının işten ayrılışını, SGK’ya bildiren işyerleri fesih türüne göre kod seçimi yapmak mecburiyetindedir.

İstifa için ‘03’, işçinin haklı nedenle feshi için ’25’, işverenin haklı nedenle feshi için ‘29’ ve işyeri kapanması için ‘17’ no.lu kodlar bulunuyor. Bu kodlar fesih yasağı kapsamına girmeyen durumları da içeriyor.

 

İşten çıkarma yasağı kapsamına girmeyen istisnai durumlar:

 İş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi,

 Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller,

 İşverenin faaliyetinin sona ermesi,

 İşin sona ermesi.

 

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk Twitter'dan Paylaştı:  

Cumhurbaşkanı Kararı ile işten çıkarma yasağına dair düzenlemelerin uygulanma süresi, 17 Mart'tan itibaren 2 ay daha uzatıldı. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 

"Normalleşme sürecinde istihdamı korumak için tedbirlerimize devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Nakdi Ücret Desteği ve Fesih Kısıtı'nı 2 ay süreyle uzatıyoruz." ifadelerine yer verdi. 


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Benzer İçerikler
işten çıkarma yasağı işçi çıkarma yasağı