Haberdar olmayalım, konuşmayalım istiyorlar


Google News

Yayınlama: 3 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Dünya yanmıyormuş gibi... Gazze'de soykırım yaşanmıyormuş gibi... Kursk'ta Nazi eğilimli Ukrayna özel kuvvetlerinin çok yaşlı sivil Ruslara nişan alıp öldürdüğü videolar pek hümanist (!) Avrupa başkentlerinde alkışlanmıyormuş gibi... Bugün size bambaşka ş

Dünya hâlâ yanıyor; göz ardı edilemeyecek bir gerçek. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri her geçen gün daha da belirginleşiyor. Orman yangınlarından aşırı hava olaylarına kadar gezegenimiz hızla bozuluyor.

Ormansızlaşma, iklim değişikliğine önemli ölçüde katkıda bulunuyor. Ormanlar, atmosferden karbondioksiti emerek iklim düzenlemede hayati bir rol oynar. Ancak ağaçların kesilmesi, bu önemli karbon tutucuları ortadan kaldırarak karbondioksit seviyelerinin yükselmesine neden olur.

Aşırı hava olayları, iklim değişikliğinin bir başka yıkıcı sonucudur. Kasırgalar, seller ve kuraklıklar daha sık ve daha şiddetli hale geliyor ve topluluklara ve ekonomiye büyük zararlar veriyor. Örneğin, 2017'de Harvey Kasırgası Teksas ve Louisiana'ya 125 milyar dolardan fazla zarar verdi.

Deniz seviyesinin yükselmesi, kıyı toplulukları için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Eriyen buzullar ve genişleyen okyanuslar, kıyı şeritlerini aşındırmakta ve tuzlu suyla kontamine etmektedir. Sonuç olarak, kıyı toplulukları deniz seviyesinin yükselmesinden kaynaklanan yerinden edilme ve ekonomik kayıpla karşı karşıya kalmaktadır.

Okyanus asitlenmesi, bir diğer ciddi iklim değişikliği sonucudur. Okyanuslar, atmosferden karbondioksiti emer ve bu da sularının asitlenmesine neden olur. Asitlenen okyanuslar deniz canlıları için zararlıdır ve mercan resifleri gibi hassas ekosistemleri yok edebilir.

İklim değişikliğinin sağlık üzerinde de önemli etkileri vardır. Aşırı ısı dalgaları, solunum problemlerine ve ısıyla ilgili hastalıklara neden olabilir. Hava kirliliği, iklim değişikliği nedeniyle daha da kötüleşerek astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi solunum problemlerinin artmasına neden olur.

İklim değişikliğinin sonuçları gerçek ve inkar edilemez. Yanıyormuş gibi davranmayarak bu gezegenin geleceğini tehlikeye atıyoruz. Artık hareket etme, iklim değişikliğini azaltma ve sürdürülebilir bir gelecek sağlama zamanı.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Fransa Pavel Durov Amerika Avrupa Kursk Lübnan Telegram