Hobi olarak başladığı dede mesleği servet kazandırıyor! Kilosunu 100 bin dolara satıyor


Google News

Yayınlama: 4 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Ardahan'da hobi olarak başladığı dede mesleğini geliştiren Kadir Özer, altından daha değerli üretim gerçekleştirdi. Gramı yurt dışına 100 dolar, kilosu ise 100 bin dolara satılan ürün özellikle AB ülkelerinde büyük ilgi görüyor.

Ardahan 'da Arı Zehriyle Altın Değeri Yakalayan Arıcı: Kadir Özer

2006 yılında İstanbul'a göçüp 11 yıl boyunca restoranlarda şeflik yapan Kadir Özer, memleketi Ardahan 'a döndükten sonra dedesinin mesleği olan arıcılığı tercih etti. 10 kovanla başladığı yolculuk, bugün yaklaşık 300 kovana ulaşmış durumda. Özer, bal üretimiyle yetinmeyerek, propolis, polen, arı sütü, apilarni, arı ekmeği gibi ürünleri de üreterek arıcılığın sunduğu zenginliğin farkında. Ancak asıl dikkat çeken, Özer'in arı zehri üretimini de portföyüne eklemesi.

Arıcılık gelirini artırmak için sürekli yeni yollar arayan Özer, arı zehrinin kozmetik ve sağlık sektörlerindeki kullanım alanını keşfetmiş. Arı zehrini kovanlardan arılara zarar vermeden toplamak için özel bir aparat geliştiren Özer, bu sayede gramını 100 dolara satılan değerli bir ürüne ulaşmış.

Arıların cama elektrik verildiğinde zehirlerini bıraktığı bu özel aparat, arıcılık gen merkezinden temin edilmiş. Elektrik ile uyarılan arılar, zehirlerini cama bırakarak herhangi bir zarar görmeden yaşamaya devam ediyor. Özer, kendi arılarının zehirini toplamakla kalmayıp, diğer arıcılar ile de işbirliği yaparak hem zehir topluyor hem de üretimini öğretiyor.

Arı zehrinin az miktarda toplanabilmesi ve yüksek değere sahip olduğunu vurgulayan Özer, "Katma değerli bir ürün. Bölgemizde arıcılık aslında kazançlı bir meslek değil. Bu yüzden katma değeri olan bir ürüne yöneldik. Arı zehri hem kozmetik hem de sağlık sektöründe kullanılıyor ve çok zor üretilen bir ürün olduğu için fiyatı da çok yüksek" diyor.

Arı zehrinin fiyatının altından bile yüksek olduğuna dikkat çeken Özer, "Kilogramı 100 bin doları buluyor. Bu zehir özellikle kimya, ilaç ve kozmetik sektöründe kullanılıyor. İnsan sağlığı ve kişisel bakım alanlarında kullanımı yaygınlaşıyor ve her geçen gün yeni kullanım alanları keşfediliyor. Arı zehri üzerine uluslararası çalışmalar ve deneyler yapılıyor" diye ekliyor.

Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu da arı zehrinin önemini vurgulayarak, arıcıları bu sektöre yönlendirmek istediklerini belirtiyor. "Mevsimsel olarak bal hasadı yıldan yıla değişiyor. Her yıl bal elde etmek mümkün değil. Bu yüzden polen, propolis, arı sütü, arı ekmeği ve arı zehri üretmek çok önemli. Arı zehri hem sağlık hem de kozmetik sektöründe kullanılan değerli bir ürün" diyen Evliyaoğlu, arı zehrinin üretimiyle arıcılığın daha da kazançlı bir meslek haline gelebileceğini vurguluyor.

Kadir Özer'in Ardahan 'da başlattığı bu yenilikçi yaklaşım, arıcılık sektörüne yeni bir vizyon kazandırıyor. Arı zehri üretimini yaygınlaştırarak hem arıcıların gelirini artırmayı hem de Ardahan 'ı bu değerli ürünün üretim merkezi haline getirmeyi hedefliyor. Özer'in hikayesi, küçük bir girişimin büyük bir potansiyeli nasıl ortaya çıkarabileceğinin en güzel örneklerinden biri.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Ardahan Gündem haberleri Ekonomi haberleri