İnternetten satışta iade masraflarında tüketici lehine erteleme


Google News

Yayınlama: 3 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

İnternetten yapılan alışverişlerdeki iade masraflarının tüketiciye yansıtılması bir yıl ertelendi.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", teknoloji çağının getirdiği yeniliklerin ticaret ve alışveriş alışkanlıklarında yarattığı köklü değişikliklere ayak uydurmak amacıyla hazırlandı. Bakanlığın açıklamasına göre, e-ticaretin, çok çeşitli ürünleri zaman ve mekan sınırlamaları olmadan hızlı, kolay ve düşük maliyetli bir şekilde tüketiciye sunması, geleneksel ticarete kıyasla avantajlar sağlamaktadır. E-ticaret, satıcılar için iş yeri kirası, stok ve finansman maliyetlerini azaltmaktadır ve bu faktörler nedeniyle e-ticaretin toplam perakende ticaret içindeki payı her yıl artmaktadır.

1 Ocak 2026'da yürürlüğe girecek olan e-ticaret düzenlemeleri, satıcı veya sağlayıcılarla mal veya hizmetlerin kontrol ve muayenesine ilişkin belirsizlikler nedeniyle tüketicileri korumayı amaçlamaktadır. E-ticaretin artan hacmi ve önemi, kalitesiz ve güvensiz ürünlerin ithalatıyla birlikte, tüketicilerin mağduriyetini engellemek için titiz düzenlemeler yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Ticaret Bakanlığı, küresel gelişmeleri ve AB mevzuatındaki güncellemeleri yakından takip ederek, iç hukuka entegre etmektedir.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği hükümleri, satıcılar ile tüketiciler arasında adil bir denge sağlamak ve tüketicileri evrensel standartlarda korumak amacıyla düzenlenmiştir. Bu kapsamda, yönetmelikte yapılan değişiklikle, cayma hakkının kullanım şartları ve iade masrafları konusunda tüketici lehine iyileştirmeler yapılmıştır. Değişiklik, vatandaşların cezai şart ödemeksizin cayma haklarını kullanmaya devam etmesini sağlamaktadır.

Bakanlığın hedefi, sektördeki uyumlaştırma sürecini iyileştirirken, son zamanlarda hızla artan yurt dışı menşeli e-ithalatta, ücretsiz kargo, iade ve indirim gibi tekliflerle kalitesiz ve güvensiz ürünlere olan talebi suni olarak artırarak tüketici mağduriyetlerine yol açan uygulamaların önüne geçmektir. Ayrıca, yerli pazar yerleri ve satıcıların çıkarlarını koruyarak, iç piyasanın dengesiz ve kontrol dışı bir e-ticaret pazarına dönüşmesini engellemek amaçlanmaktadır. Bakanlık, tüketicileri ve iç piyasada üretim ve istihdama katkıda bulunan üreticileri korumak için çalışmalarına aralıksız devam edecektir. Bu düzenlemeler, tüketici hakları ve iç piyasanın korunması arasında denge kurarak, e-ticaretin getirdiği fırsatlardan yararlanırken olası tehditleri en aza indirmeyi amaçlamaktadır.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.