İş Bankası'nın Genel Müdürü acı haberi verdi: Bu tarihe kadar rahatlama beklemeyin


Google News

Yayınlama: 2 ay önce

Son güncelleme: 2 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran 2025 yılına dikkat çekti. Vatandaşın kemer sıkmaya başladığını söyleyen GenelMüdür Hakan Aran 2025 yılı sonuna kadar batıkların artacağını söyledi.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, 2025 yılına dair dikkat çekici açıklamalarda bulundu ve kredi riskinin arttığını vurguladı. Aran'a göre, 2025 yılı sonuna kadar batık krediler artacak. Ekonomide kemer sıkma dönemine girildiğini belirten Aran, ekonomide bir soğuma sürecinin başladığını ve bunun öncü göstergesinin kredi kartı harcamalarındaki düşüş olduğunu belirtti.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran'ın açıklamalarının öne çıkan başlıkları şöyle:

- 2025 yılı sonuna kadar rahatlama beklemeyin.
- Temmuz ayında ekonomideki soğuma başladı.
- Kemer sıkma Haziran'a kadar hissedilmiyordu, ancak şimdi kemerler sıkılıyor.
- Bu yılı %38-42 enflasyon bandında tamamlamayı bekliyoruz.
- Politika faizinin Ekim, Kasım veya Aralık ayı toplantılarından birinde, tek seferde ya da kademeli olarak %50'den %45'e indirileceğini tahmin ediyorum.
- Nefesini 2025 sonuna kadar tutamayanlar büyük zorluk yaşayacak.
- 2025 yılında işsizlik artacak ve enflasyon %20-21 aralığında olacak.
- 2025 yılı sonunda politika faizinin %25'e düşürülmesini bekliyorum.
- Enflasyon %10'lara düşene kadar üretici ve ihracatçı rahatlayamayacak. (Önceki ekonomi politikası için) Hata yaptıysanız, hatanızı kabul etmelisiniz.
- Yanlış ekonomi politikaları izledik. Mevcut sorunları kabul etmeden düzelme olmaz.
- Hatalı politikalardan ihracatçılar ve yatırım yapan iş insanları kârlı çıktı.
- Ucuz TL, ihracatçıya, üreticiye ve yatırımcıya verildi. Uzun vadelerle ve düşük faiz oranlarıyla sağlandı.
- Düzlüğe çıkmanın tek yolu, hatalı politikaları terk etmek.
- Müşterilerimiz zorluk çekerken bizim rahat olmamız kabul edilemez.

ÖDENMEYEN KREDİ KARTI BORÇLARI İKİ KATINA ÇIKTI

Hakan Aran, yanlış politikaların sonuçlarına dikkat çekti ve iki büyük kaybedenin "Hazine ve Kamu" ile "Sabit Ücretli Vatandaş" olduğunu belirtti. Politika faizinin reel sektör ve ekonomiye etkilerini görmeye başladıklarını belirten Aran, Temmuz ayında kredi kartı harcamalarındaki düşüşe dikkat çekti ve bunun kemer sıkma döneminin başladığını gösterdiğini vurguladı.

Kredi kartlarında ödenmeyen borçların son dönemde iki katına çıktığını belirten Aran, sorunlu kredilerin payının arttığını söyledi. Bir kredi kartı borcunun 10-12 bin liradan 20-25 bin liralık dilime yükseldiğini belirtti. Aran'a göre, artan faiz oranları nedeniyle borçlar artık bir bankadan diğerine transfer edilemiyor.

Hakan Aran, toplam kredi kartı borcunun 2 trilyon lira olduğunu, bunun 1,5 trilyon lirasının bireysel, 500 milyar lirasının ise ticari borç olduğunu açıkladı. Kredi kartı kullanımının Türkiye'de ağırlıklı olarak bireysel olduğunu belirten Aran, "Devlet vergiyle kendini korurken, vatandaş da bu 2 trilyonluk havayı kullanacak" dedi.

BATIKLAR ARTACAK

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, 2 trilyon liralık kredi kartı borcuna dikkat çekerek, 2025 yılı sonuna kadar batık kredilerin artacağını öngördü.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Hakan Aran Kredi Kartı batık kredi iş bankası faiz