İstanbul'da 7.5 büyüklüğünde deprem olursa ne olur? 230 bin yapı acil dönüşüme girmeli!


Google News

Yayınlama: 4 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Az önce deprem mi oldu? Kaç büyüklüğünde deprem oldu? En son nerede deprem oldu? 19 Ağustos 2024 tarihli son dakika depremleri son depremler listesinden bakabilirsiniz. İşte 19 Ağustos tarihli son depremler listesi... İstanbul depremi kaç büyüklüğünde ola

Türkiye'nin Depremle Yaşayan Gerçeği: 25 Yıl Sonra Acil Eylem Planı Gerekli

1999 Marmara Depremi'nin üzerinden 25 yıl geçti. Bu süreçte Türkiye, deprem gerçeğiyle yüzleşerek önemli adımlar attı. Ancak, 6.8 milyon riskli konutun ve İstanbul'da 1.3 milyon riskli yapının varlığı, ülkenin depreme karşı savunmasızlığını gözler önüne seriyor.

Raporda vurgulanan en önemli noktalardan biri, İstanbul'da 7.5 büyüklüğünde bir deprem olması durumunda yüzde 20 oranında ağır hasar meydana gelebileceği. Güncel verilere göre, yaklaşık 200 bin bina bu depremden büyük zarar görebilir. Bu da, 1999 Marmara Depremi'nden daha büyük bir felaketi işaret ediyor.

İstanbul'daki 1.3 milyon riskli konutun 230 bini acil dönüştürülmesi gereken yapılar arasında yer alıyor. 1.5 milyon konutun ise Türkiye genelinde acil dönüşüme ihtiyaç duyduğu vurgulanıyor.

Deprem riskinin yüksek olduğu bölgelerde yapı stokunun güçlendirilmesi, yeni yapıların depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi ve afet öncesi hazırlıkların yapılması hayati önem taşıyor. Bu konuda kamuoyunun bilinçlendirilmesi, deprem eğitimleri verilmesi ve afet senaryolarına göre tatbikatlar düzenlenmesi büyük önem taşıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2021'den bu yana 142 alanı afet öncelikli müdahale alanı olarak belirlemiş. Ancak, bu alanların Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen riskli ve rezerv alanlarla örtüşmemesi, koordinasyon eksikliğini ortaya koyuyor.

Deprem riskinin azaltılması için farklı kurumlar arasında etkili bir koordinasyon sağlanması ve ortak hareket edilmesi şart. Bu doğrultuda, afet risk yönetimi stratejileri güncellenmeli, yapı denetimi sıkılaştırılmalı ve yerel yönetimlerin yetkileri artırılmalı.

Unutulmamalıdır ki, 25 yıl önce yaşanan depremde binlerce insan hayatını kaybetti, milyonlarca kişi evsiz kaldı ve ekonomi büyük zarar gördü. Bugün, geçmişten ders alarak geleceğe hazırlanmak ve depreme karşı daha dirençli bir Türkiye inşa etmek için harekete geçme zamanı.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.