Kısa yoldan 5 sene yaş indirimi yapılacak! 3600 prim şart değil, 7200’le erken emekli olma müjdesi…
Ekim ayında Meclis'in açılmasıyla birlikte esnafın prim gün sayısının düşürülmesi konusu 2. Torba yasa içerisinde yer alacak. Bu değişiklikle 1.1 milyon kişinin emeklilik yaşı 5 yıl geriye çekiliyor.
Bağ-Kur'un milyonlarca esnaf ve çalışanı için beklenen müjde geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, uzun süredir gündemde olan ve esnafın emeklilik hayatını olumlu yönde etkileyecek önemli bir reformu hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Gümrüklü esnaf artık emeklilik için gereken prim gün sayısını azaltarak daha erken emekli olabilecekler. İşte detaylar...
Türkiye'de emeklilikte devrim niteliğinde reform: Premium gün sayısı eşitlenecek ve erken emeklilik mümkün olacak!
Türkiye'de emeklilik sistemi önemli bir değişimle karşı karşıya. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek olan bu reform, esnafın emeklilik hayalini olumlu yönde etkileyecek ve emeklilik sisteminde köklü bir dönüşümün habercisi olacak.
Uzun yıllardır esnaf ve küçük işletme sahipleri için sorun teşkil eden emeklilik katkı günü sayısı ile Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) sigortalılarının prim gün sayısı arasındaki uçurum bu reformla kapatılacak.
Gümrüklü esnaf artık emeklilik için gereken prim gün sayısını azaltarak daha erken emekli olabilecekler.
Reformun temel amacı, esnaf ile Bağ-Kur sigortalıları arasında emeklilik koşullarını adil hale getirmektir.
Buna göre, Bağ-Kur esnafı için 9.000 gün prim ödeme zorunluluğu 7.200 güne indirilecek ve emeklilik kapıları daha erken yaşta açılacak.
Reformun kapsamının genişletilmesi ve 8 Eylül 1999 tarihinden önceki dönemi kapsaması halinde, Emekliler Yaş Aylığı (EYT) kapsamına giren Tahvil Faizli sigortalılar da 9.000 gün beklemeden 7.200 gün primle emekli olabilecek.
Bu, milyonların emeklilik hayalini gerçeğe dönüştürecek büyük bir adım olacak.
Reform sadece erken emekliliği mümkün kılmakla kalmayacak, aynı zamanda emeklilik geliri ile aylık tahvil dönemleri arasında eşitliği sağlamayı da hedefleyecek.
SSK ile Bağ-Kur arasındaki prim günü farkı bu düzenleme ile ortadan kaldırılacak. Önceki yıllarda gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformları sonucunda, SSK üyeleri ile Bağ-Kur üyeleri arasında emeklilik için gerekli prim gün sayısı büyük bir boşluk yaratmıştı.
Bu reformla, emeklilik sistemi herkes için daha adil ve daha erişilebilir hale gelecektir.
Bu devrimci reform, berberlerden kuaförlere, marangozlardan bakkallara, terzilerden zanaatkarların diğer küçük kesimlerine kadar birçok vatandaşı yakından ilgilendiriyor.
Emeklilik sisteminin daha adil ve kapsayıcı hale getirilmesi, Türkiye'de çalışanların geleceğe daha umutla bakmalarını sağlayacak bir adım olarak değerlendiriliyor.
YENİ MAAŞ ARTIRIM SİSTEMİ GELİYOR: HEDEF SABİT GELİRİLERIN KORUNMASI
Öte yandan yeni dönemde ücret artışları hedef enflasyona göre yapılacak.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, maaş artışlarıyla ilgili olarak, \Bundan böyle hedef enflasyona göre ücret ayarlamaları yapılacak.\Böylece yapılacak düzenlemelerle sabit gelirlilerin enflasyona ezilmemesi hedeflenecek.
YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİ
TES ÖVP ile hayata geçirilecek bir diğer önemli uygulama da yeni emeklilik sistemi TES'tir.
Takvim gazetesi Ekonomi Direktörü Faruk Erdem, yeni emeklilik sistemi hakkında şunları yazdı: Milyonlar için 2. emeklilik fırsatı olacak Bir süre önce Türkiye'de de gündemde olan ikinci emekli aylığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladığı Orta Vadeli Program'da (OVP) da yer aldı. İkinci seviye emekli aylığı olarak dahil edilen sistem, tamamlayıcı emekli aylığı olarak uygulanmaktadır.
Türkiye'de bir süredir uygulanmakta olan Otomatik Katılımlı BES ile devreye alınan ikinci emeklilik sistemi daha da geliştirilecek.
Sistemin aktif hale getirilmesi için 2024 yılına kadar yasal düzenlemelerin yapılması bekleniyor.
Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte çalışanlar için yeni bir dönemin kapıları aralanmış olacak.
NASIL ÇALIŞACAK?
Günümüzde hayata geçirilen otomatik katılım ile Bireysel Emeklilik Sistemi'nde çalışanların ücretlerinden her ay en az yüzde 3 oranında kesinti yapılarak primler biriktiriliyor.
Ancak sistem zorunlu değildir. Çalışanlar isterlerse sistemden ayrılabilirler.