Küresel piyasalar gözünü ABD verilerine çevirdi


Google News

Yayınlama: 3 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Fed Başkanı Jerome Powell Jackson Hole’da faiz indirimi beklentilerini desteklerken, gözler Cuma günü açıklanacak çekirdek PCE verisine çevrildi. 

Fed Başkanı Powell'ın Jackson Hole Konuşması Piyasalarda Heyecan Yaratıyor

Jackson Hole'daki konuşmasında Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının Eylül toplantısında faiz indireceğine dair beklentileri destekleyerek Wall Street endekslerinde %1'in üzerinde yükselişe yol açtı. Küresel hisse senedi endeksi MSCI ACWI Endeksi rekor seviyelere yaklaşırken, Bloomberg'in büyük teknoloji şirketlerini takip eden "Muhteşem Yedili" göstergesi %1,7 yükseldi. Küçük ölçekli şirketleri içeren Russell 2000 ise %3'ten fazla arttı.

ABD hazine tahvilleri de yükselerek iki yıllık getirilerin %4'ün altına düşmesine neden oldu. Swap piyasası, bu yıl Fed'in faizleri 102 baz puan, yani her politika toplantısında bir indirim anlamına gelen toplam 50 baz puanlık bir indirim fiyatladı.

Ancak yeni işlem gününde ABD vadeli endeksleri hafif düşüş gösteriyor. Asya borsaları ise karışık seyrediyor; Çin borsası yatay seyrederken Hong Kong %0,9 yükseldi. Japon Nikkei 225, yendeki değer kazancıyla %0,9 düştü.

Bloomberg Dolar Endeksi, Cuma günü %1'e yakın düşüşün ardından yeni haftaya sınırlı bir yükselişle başladı. İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah hedeflerini vurmasıyla Orta Doğu'daki gerilimin artması petrol fiyatlarını yükseltti. Brent petrolü 80 dolara doğru yükselirken, ABD ham petrolü 75 doları aştı.

Piyasalar, Fed Başkanı Powell'ın Jackson Hole konuşmasıyla birlikte ABD verilerine odaklandı. Ekonomistler, Fed'in enflasyonun temelini ölçmek için kullandığı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin (çekirdek PCE) Temmuz ayında da aylık %0,2 arttığını tahmin ediyor. Bu gerçekleşirse, üç aylık yıllıklandırılmış çekirdek PCE %2,1'e düşerek Fed'in %2'lik hedefinin hafif üzerinde kalacak.

Powell, Jackson Hole'da enflasyondaki son iyileşmeyi kabul ederek %2 hedefine dönmeye güven duyduğunu belirtti. Bloomberg Economics'e göre, Powell'ın güvercin sesi piyasa oyuncularını memnun etti. Powell, Fed'in güçlü bir işgücü piyasasını desteklemek ve ekonomiyi sağlamlaştırmak için gerekli tüm adımları atacağını vurguladı.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.