Küresel piyasalarda pozitif fiyatlamalar


Google News

Yayınlama: 1 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

Küresel piyasalarda tüm dikkatler Jackson Hole'da özellikle Fed Başkanı Jerome Powell'dan gelecek mesajlara çevrilirken, yeni hafta pozitif fiyatlamalarla başladı.

ABD Ekonomisi Direnç Gösteriyor: Wall Street Yükselişe Geçti, Yatırımcılar Alım Yapmaya Hazır

ABD ekonomisinin güçlü göstergeler sergilemesiyle Wall Street endeksleri bu yılın en iyi haftasını geride bıraktı. Yatırımcılar, ekonomiye dair iyimser sinyallerin ardından dip seviyelerden alım yapmaya yöneldi. Geçen haftanın tamamında S&P 500 yüzde 3,93, Nasdaq 100 ise yüzde 5,38 oranında yükseldi. Bu yükselişteki en önemli etkenler, 2023 başından bu yana en yüksek artışını gösteren ABD perakende satışları ve Temmuz başından bu yana en düşük seviyeye gerileyen haftalık işsizlik maaşı başvuruları oldu.

Bu olumlu ekonomik veriler, yatırımcıların ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole'da vereceği konuşmayı heyecanla beklemelerine neden oldu. Powell, Cuma günü vereceği konuşmada para politikasına dair ipuçları verecek ve piyasaların yönü bu konuşmadan büyük ölçüde etkilenecek. Haftaya yükselişle başlayan ABD vadeli endeksleri, Powell'ın konuşmasından önce piyasalarda oluşan beklentilere göre hareket edecek.

Asya borsaları, Hong Kong teknoloji hisselerindeki ralliyle birlikte yükseldi. ABD'de faiz oranlarının düşeceğine dair beklentiler ise bölge para birimlerini dolar karşısında son beş ayın en yüksek seviyesine taşıdı. Bloomberg Asia Dollar Index yükseliş gösterirken, Malezya ringgiti yükselişlere öncülük etti. Japon yeni, dolar karşısında yüzde 1 oranında değerlendi. Yen'deki güçlenme, Japon borsasında ihracatçı şirket hisselerine satış getirdi ve Nikkei 225, yüzde 1'e yakın kayıpla diğer Asya endekslerinden negatif ayrıştı.

Rusya-Ukrayna savaşında gerilim tırmanırken, Gazze'de ateşkes sağlamaya yönelik çabalar takip ediliyor. Petrol, son beş seansta dördüncü kez geriledi. Altın ise Fed'in faiz indirimine yaklaştığı umuduyla tüm zamanların en yüksek seviyesi yakınında dalgalandı.

ABD ekonomisinin gösterdiği direnç ve yatırımcıların iyimserliği, Wall Street'in önümüzdeki dönemde de yükseliş trendini sürdürmesi için umut veriyor. Ancak Fed Başkanı Powell'ın Jackson Hole konuşması, piyasaların gelecekteki yönünü belirleyecek kritik bir rol oynayacak.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.