MEB harekete geçti! Özel okullara ücretsiz ders kitabı incelemesi
Milliyet Gazetesi'nin 'Kitapsızlar' başlığıyla manşetinden vererek gündeme getirdiği 'Özel okullara verilen ücretsiz kitaplarla' ilgili haberinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı inceleme başlattı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, soruşturma, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından devlet ve özel okullara dağıtılan ücretsiz ders kitaplarının bazı özel okullarda öğrencilere dağıtılmadan hurda kağıt olarak atıldığı veya sınıflarda hiç kullanılmadığı yönündeki haberlerin ardından başlatıldı.
YAZILI AÇIKLAMA YAPILDI Konuyla ilgili bazı tedbirler alındığı belirtilerek, bu fiili işlediği tespit edilen kurumların, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 7 nci maddesi hükümlerine göre işlem göreceği belirtildi.
Valiliklere yazılan talimatla tüm özel okullardan 5 Eylül 2023 tarihinde mesai bitimine kadar 'kitap seçim modülü'nde her sınıf düzeyinde ve ders bazında kitap taleplerini güncellemeleri istendi.
Bu güncelleme ile özel okulların gerçek taleplerinin yenilenmesi sağlanmış olacak.
Bakanlığımız tarafından özel okullar tarafından dağıtılan ücretsiz ders kitaplarına talep edilmesi halinde, bu kitapların derslerde aktif olarak kullanılması talimatı verilmektedir.
Bakanlığımızdan ücretsiz ders kitabı talep eden tüm okullara, ders süresi sonunda bu kitapların il \\\/ilçe milli eğitim müdürlüklerine teslim edilmeleri için yazılı olarak tebliğ edildiği belirtildi.
ONLAR KITAPSIZ!
Milliyet Gazetesi'nden Ozan Ömer Kaduker'in haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı yeni eğitim öğretim yılı için resmi ve özel tüm okullara ders kitaplarını ücretsiz olarak göndermeye başladı.
Ancak özel okullar öğrencilerinin devletin gönderdiği kitapları okuyup belirledikleri kitapları almalarına izin vermediği için devletin milyarlarca kaynağı heba oluyor. Öyle ki bazı özel okullar gelen kitapları eğitim öğretim yılı başlamadan önce, kapağını bile açmadan para karşılığında geri dönüşüm tesislerine satıyor.
Diğerleri kitapları depoya koymayı ve satış için yıl sonuna kadar beklemeyi planlıyor.
Okullar devletten ücretsiz olarak aldıkları bu kitapları kilo başına 2 TL ile 3,5 TL arasında satarak kar elde ediyor. 6 TON KİTAP GÖNDERDİLER Bu geri dönüşüm tesislerinden birini arayarak kitapları satmak isteyen özel okul müdürü gibi yetkililerden bilgi aldık.
Birçok kolejin kitaplarını topladığını söyleyen yetkili, \Daha dün X Koleji'nin kitaplarını topladım, isim olarak da referans verebilirim.
Buna güvenebilirsiniz. 6 ton kitap çıktı.
Kitapları alıp doğrudan yok ediyoruz.
Milli Eğitim Bakanlığı ile herhangi bir sorun yaşamayacaksınız, imha ettiğimiz bir belgeyi de düzenleyeceğiz.
Kilosunu 3 TL'den alıyorum.\\ Şişli'deki bir başka tesiste ise kitaptan bir kamyonun inmediğini belirterek, 'Eski kitapları kilosu 3,5 TL'ye sıfır kitap alıyorum.\\ Konuyla ilgili bilgi aldığımız İstanbul'daki bir kolejin sahibi, kitap satışlarını doğrulayarak şu bilgileri verdi: \\Kitapları alıp okulun ilk günü öğrencilere dağıtıyoruz.
Açıkçası hiç kullanmıyoruz, kendi kitaplarımız var.
Okulda çok fazla kitap kalırsa yıl sonunda geri dönüşüme gönderiyoruz.
Ancak bazı okullar 'Zaten kullanmıyoruz' mantığıyla kitapları gelir gelmez satıyor.
Bu kitap yardımının hiç yapılmasına gerek yok, hepsi çöp. İstanbul'da bir devlet okulunun müdürü, \Öğrencilerin masasında kitaplar var.
Kitap yoksa, ebeveynler hesap verebilirlik isteyecektir.
Bu durum bir ebeveyn şikayet etse bile ortaya çıkar.
Bu nedenle, hiç kimse devlet okullarında dönem başında cesaret etmeye cesaret edemez.
Bazı özel okulların bu işi yaptığını biliyoruz.\\ 137 MİLYON KİTAP Ücretsiz ders kitabı dağıtım projesinin başladığı 2003 yılından 2021 yılına kadar 3 milyar 372 milyon ders kitabı dağıtıldı ve 7 milyar 622 milyon TL harcandı.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl 137 milyon 262 bin kitap dağıtılacak. Özel okul velilerine de devlet tarafından verilen kitapların öğrencilere dağıtılıp dağıtılmadığını sorduk.
Bazıları dağıtıldıklarını, bazıları ise kitapların öğrencilere asla verilmediğini söyledi. Çocuğu özel bir okulda okuyan bir veli, \Bu kitaplar kullanılmıyor.
Bu bir israf, yazık.
Zaten 20 bin TL kitap parası veriyoruz.
Milli Eğitim Bakanlığı bu parayla özel okullara kitap dağıtmak yerine öğrencilere farklı destekler sağlayabilmektedir.\\ KİTAP PARASI 25 BINE ULAŞTI Özel okullar öğrencilerinden ders kitapları ve yardımcı kaynaklar için ekstra ücret talep etmektedir.
Birçok kolejde, ders kitabı ücretleri yüzde 150'ye kadar artırıldı.
Bazı kolejlerde ücretler 25 bin TL'ye ulaştı.