Mesai saatleri değişecek mi? İşte masadaki formüller


Google News

Yayınlama: 4 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Hükümet esnek çalışma modeli için çalışmalarını hızlandırdı. Buna göre mesai saatleri yeniden ayarlanacak. Peki esnek çalışmada konuşulan formüller neler? İşte detaylar...

Esnek Çalışma Modeli: Detaylı Bir İnceleme

Esnek çalışma ve değişen mesai saatleri , uzun süredir Türkiye'nin gündeminde yer alıyor. Orta Vadeli Program (OVP), uzaktan çalışma, kısmi süreli çalışma, geçici süreli çalışma ve platform çalışması gibi yeni nesil esnek çalışma modellerinin iş dünyasının ihtiyaçlarına göre hayata geçirileceğini vurgulamıştı. Bu konuda atılan somut adımlardan biri de Haziran ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından duyuruldu. Bakan Işıkhan, kamu sektöründe Tasarruf ve Verimlilik Paketinde yer alan esnek çalışma modeliyle ilgili çalışmaların başladığını açıkladı.

Esnek çalışma modelinin önemi, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu'nda (YOİKK) da vurgulandı. Toplantıda, uzaktan ve esnek çalışma modelinin detayları ele alındı.

Peki, masada hangi esnek çalışma formülleri var? Mesai saatlerinin kısaltılması çalışanları ve işverenleri nasıl etkileyecek? Esnek çalışma modeli hangi sektörlere uygulanabilir?

Bu soruları Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, milliyet.com.tr’ye değerlendirdi:

Dijitalleşen Dünyaya Ayak Uydurmak:

“Dijitalleşen dünyada Türkiye olarak biz de yerimizi almalıyız. Çalışma hayatı yeni modellere doğru evriliyor. Uzaktan çalışma, kısmi (part-time) çalışma, esnek çalışma, hibrit çalışma ve platform çalışması gibi kavramlar, iş yaşamını düzenleyen kurallara eklenerek hayatımızı şekillendirecek."

Esnek Çalışma Modeli Ne Zaman Hayata Geçecek?

“OVP kapsamında, çalışma hayatındaki bazı değişikliklerin 2024-2026 yılları arasında hayata geçirilmesi planlanıyor. Ayrıca, Çalışma Bakanlığı'nın 2024-2028 stratejik planında da bu konuya yer veriliyor. Bu süreçte, sivil toplum örgütleri, akademisyenler, sendikalar ve işçi-işveren temsilcilerinin görüşleri alınarak modelin olgunlaştırılması hedefleniyor. Hatta Mayıs ayında kamu sektöründe devlet memurlarına yönelik "esnek çalışma esasları" taslak metni yayınlandı."

Mesai Saatlerinin Kısaltılması Çalışanları Nasıl Etkiler?

"Dünya genelinde yapılan araştırmalar, esnek çalışma modellerinin çalışanların ruhsal ve fiziksel sağlığını olumlu etkilediğini, iş verimini artırdığını gösteriyor. Çalışanlar kendilerine ve ailelerine daha fazla zaman ayırabiliyor, sosyal hayatlarını daha iyi düzenleyebiliyor ve ideal bir iş-yaşam dengesi yakalayabiliyor."

Mesai Saatlerinin Kısaltılması İşverene Olumsuz Yansır mı?

"Aksine, çalışanların motivasyonunun ve veriminin artması, işverenler için de olumlu sonuçlar doğurur. Vardiyalı çalışan işyerlerinde yeni istihdam alanları açılabilir. Ayrıca, enerji ve sabit giderlerde azalma görülebilir. Bazı işverenler ücret indirimine başvurabilir, ancak iş kanunundaki değişikliklerle tüm işletmelerin belirlenen kurallara uyması zorunlu olacak. Zaten mevcut durumda da çalışma saatlerine uyulmaması durumunda idari yaptırımlar uygulanıyor."

Hangi Sektörlerde Esnek Çalışma Uygulanabilir?

"Esnek çalışma modeli hem kamu hem de özel sektörde uygulanabilir. Hizmet sektörünün bu modele daha hızlı adapte olabileceğini düşünüyorum. Sanayi ve imalat sektörlerinde ise vardiya sisteminde çalışanlar için vardiya artırımlarıyla esnek çalışma mümkün olabilir. Bu model, gençler için yeni istihdam olanakları da yaratabilir. Gençler yeni nesil çalışma modellerini tercih ettiği için işverenler de yetenekli ve dinamik iş gücüne daha kolay ulaşabilir."

Kamuda Esnek Çalışma Genişleyecek mi?

"Kamuda esnek çalışma yönetmeliğinin 47 madde ile yakında tamamlanacağını tahmin ediyorum."

Sonuç olarak, esnek çalışma modeli, hem çalışanlar hem de işverenler için kazan-kazan potansiyeli taşıyor. Dijitalleşen dünyaya uyum sağlamak, çalışanların motivasyonunu ve verimini artırmak, iş-yaşam dengesini iyileştirmek ve yeni istihdam alanları yaratmak için esnek çalışma modelinin yaygınlaştırılması büyük önem taşıyor.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

mesai saatleri esnek calisma ekonomi kamu