Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor... UTTS devreye girecek


Google News

Yayınlama: 3 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Son Dakika - Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hekim Yerli üretim sayesinde donanım tedariki için yurt dışına çıkan döviz ülke ekonomisinde tutularak cari açığın azaltılmasına katkı sağlanacak dedi.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt sektöründeki vergi kayıplarını önlemeyi ve yurt dışına çıkan dövizin ülke ekonomisinde tutularak cari açığın azaltılmasını hedefliyor.

Vergi Kayıplarının Önlenmesi

UTTS, akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımını önleyerek vergi kayıplarını azaltacak. Sistem, plaka bilgilerini otomatik olarak sisteme aktararak elle giriş yapılan hataların ve usulsüzlüklerin önüne geçecek. Bu sayede milyarlarca liralık vergi kaybı önlenecek.

Eşit ve Adil Rekabet

UTTS, akaryakıt dağıtım sektöründe eşit ve adil rekabet ortamı sağlayacak. Sistem, tüm istasyonların TTS hizmeti sunmasına olanak sağlayarak müşteri tabanının genişlemesine ve haksız rekabetin önlenmesine yardımcı olacak.

Yerli Üretim ve Ekonomik Katkı

UTTS altyapısı için bir üretim merkezi kurulacak. Bu merkez, UTTS donanımlarının yerli ve milli olarak seri üretimini sağlayacak. Bu sayede yurt dışına çıkan döviz ülke ekonomisine geri dönecek, cari açığın azaltılması ve yerli teknoloji ekosisteminin desteklenmesi sağlanacak.

Bilgi Güvenliği ve Şeffaflık

UTTS, vergi mükellefleri için bilgi güvenliği sağlayacak. Taşıt plaka bilgileri ve diğer tüm veriler Türkiye'deki veri merkezlerinde tutulacak ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun denetimine tabi olacak. Bu sayede verilerin güvenliği ve şeffaflığı sağlanacak.

Taşıt Tanıma Sistemi (TTS) ile Entegrasyon

UTTS, mevcut TTS programlarını entegre edecek. Yaklaşık 2,5 milyon taşıtın faydalandığı TTS programları, UTTS altyapısı ile sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam edecek. Ayrıca üye olmayan 5,5 milyon taşıt da UTTS altyapısı sayesinde tüm akaryakıt istasyonlarında TTS avantajlarından yararlanabilecek.

Uygulanma Süreci

UTTS'nin altyapı çalışmaları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülüyor ve sistemin 2023 yılında hayata geçmesi planlanıyor. Taşıt sahipleri, araçlarına en geç 31 Aralık 2024 tarihine kadar dijital etiket taktırmalıdır.

UTTS'nin uygulanmasıyla akaryakıt sektöründe usulsüzlükler ve vergi kayıpları önlenecek, ekonomik büyümeye katkı sağlanacak ve vatandaşlar için bilgi güvenliği ve şeffaflık artırılacaktır.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

benzin akaryakıt UTSS