Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor: UTTS sistemi devreye girecek


Google News

Yayınlama: 3 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdür Yardımcısı Hekim, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile akaryakıttaki vergi kayıplarının önleneceğini ayrıca cari açığın azaltılmasına da katkı sağlanacağını bildirdi.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS): Vergi Kayıplarını Önleyecek, Yerli Ekonomiyi Destekleyecek

Giriş

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt sektöründe yaşanan vergi kayıplarını önleme, eşit rekabet koşulları sağlama ve yerli ekonomiyi destekleme hedefiyle hayata geçirilecek.

Vergi Kayıplarının Önlenmesi

UTTS, akaryakıt alımı sırasında plaka bilgilerinin otomatik olarak sisteme aktarılmasını sağlayarak usulsüz fatura kullanımını engelleyecek. Bu sayede, her yıl milyarlarca liralık vergi kaybının önüne geçileceği öngörülüyor.

Eşit Rekabet Koşulları

Sistem, akaryakıt dağıtım sektöründe eşit ve adil rekabet koşullarının sağlanmasına katkı sağlayacak. Tüm akaryakıt istasyonlarında UTTS altyapısı kullanılacak ve müşteri sadakatini hedefleyen Taşıt Tanıma Sistemi (TTS) programları tüm istasyonlarda sunulabilecek.

Yerli Ekonomiye Katkı

UTTS altyapısı için kurulacak olan üretim merkezi, yurt dışına akan dövizin ülke ekonomisinde tutulmasını sağlayacak. Yerli donanım üretimi, cari açığın azaltılmasına ve yerli teknoloji ekosisteminin desteklenmesine katkı sunacak.

Yerli Yazılım ve Donanım

UTTS'nin veri akışının tasarımı ve altyapısı tamamen Türkiye'de hazırlandı. Taşıt plaka bilgilerinin işlenmesi, yerli yazılımcı ve mühendisler tarafından geliştirilen yazılımlar üzerinden gerçekleştirilecek.

Uygulama Planı

UTTS'nin altyapı çalışmaları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülüyor ve sistemin 2025 yılında hayata geçirilmesi planlanıyor. 13 bin akaryakıt istasyonunda UTTS altyapısı kurulacak ve sistem 2025 yılından itibaren zorunlu olarak uygulanacak.

Sonuç

UTTS, akaryakıt sektöründe vergi kayıplarını önleyecek, yerli ekonomiyi destekleyecek ve taşıt sahiplerine yeni avantajlar sunacak bir sistemdir. Sistemin hayata geçirilmesiyle hem ekonomi hem de tüketiciler fayda sağlayacaktır.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

akaryakit arac ekonomi