Netanyahu bölgeyi geren planda ısrarcı


Google News

Yayınlama: 2 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ile ateşkes ve esir takası anlaşması için yapılan dolaylı müzakerelerin önündeki engellerden biri olarak görülen Mısır ile Gazze sınır hattındaki Philadelphi Koridoru'nu işgale devam etme konusunda ısrarcı...

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin Mısır sınırında yer alan Philadelphi Koridoru'nun İsrail denetimine alınması gerektiğini ifade ederek, bu adımın Hamas'ı zayıflatmak, rehineleri kurtarmak ve Gazze'nin gelecekteki tehditlerini önlemek için hayati önem taşıdığını vurguladı. Netanyahu, İsrail'in bölgeden çekilmesinin Hamas'ın rehineleri kaçırmasına neden olabileceğini belirtti.

Netanyahu'nun basın toplantısı, ülke çapında düzenlenen protestoların ardından gerçekleşti. ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi, bu fırsatı değerlendirerek İsrail ve Hamas'ı nihai bir anlaşmaya zorlaması yönünde baskı altında. Washington Post'un bildirdiğine göre, ABD, Katar ve Mısır gibi uluslararası arabulucularla birlikte "al ya da bırak" niteliğinde bir anlaşmaya hazırlanıyor.

Biden, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, bir anlaşma sunmaya yakın olduklarını söyledi. Netanyahu'nun rehineleri kurtarmak için yeterli çaba gösterip göstermediğine ilişkin soruya Biden, "hayır" yanıtını vermekle yetindi.

Netanyahu'nun açıklamaları, Gazze'de altı İsrailli rehinin bir tünelde öldürülmesinin ardından geldi. Netanyahu, yaslı ailelerden özür dilerken, Hamas'ın "vicdansız katil" olduğunu ve rehineleri kullanarak "uluslararası topluluğun şefkatini sömürdüğünü" ifade etti.

Bu arada, Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in Gazze'deki ablukasının "insan hakları ihlali" olduğunu ve "insanların sağlık ve geçim kaynaklarına erişiminin engellendiğini" vurguladı. Örgüt, ablukanın kaldırılması ve Gazze sakinlerinin temel haklara sahip olmaları için çağrıda bulundu.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.