Oruç tutarken susatmayan ve tok tutan yiyecekler nelerdir? Sahurda ne yemeli?


Google News

Yayınlama: 3 yıl önce

Son güncelleme: 3 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Ramazan ayının en önemli öğünü sahur yemeğidir. Oruç tutan kişilerin iftarda olduğu kadar sahur vaktinde yediklerine ve içtiklerine çok dikkat etmesi gerekir.

Ramazan ayının başlamasıyla beraber iftar sofraları ve sahur sofraları için planlar yapılmaya başlandı.

Oruç tutarken en önemli konulardan biri hangi yiyeceklerin uzun süre tokluk sağladığı ve hangi besinlerin su ihtiyacını karşılayacağıdır.

Vücudun gün içerisinde besin ve su ihtiyacını karşılayacak şekilde beslenmeye dikkat edilmelidir. 

Bu yıl yaklaşık 15 saat boyunca oruç tutuluyor. 15 saatlik oruç, uzun bir süre olduğu için sahur yemeğinde tüketilen gıdaların özenle seçilmesi gerekiyor.

Aşırı baharatlı ve tuzlu yemeklerden kaçınılmalı ve aynı zamanda gün içerisinde vücudunuzu zarar vermeyecek gıdalarla beslenmelisiniz.

İhtiyacınız olan besinleri almadığınız takdirde vücudunuza fayda yerine zarar verebilir ve oruç tutarken sağlınızdan olabilirsiniz.

Peki sahurda ne yenir? Sahurda hangi yemekleri yemelisiniz, hangi gıdalarla beslenmelisiniz? Dilerseniz sözü fazla uzatmadan hemen detaylara geçelim.


Sahurda ne yemeli?

Meyveler: Sahurda ağır ana yemeklerden kaçınmalı ve daha hafif öğünler şeklinde beslenmelisiniz. Sahurda midenizi yormayacak ve oruç tutarken size kolaylık sağlayacak olan gıdalardan biri meyvelerdir. Bu meyvelerin başında da muz ve elma gelmektedir.

İçerdikleri vitamin ve potasyum sayesinde daha uzun süre tokluk hissi sağlayacak olan bu meyveler aynı zamanda vücudunuzun şeker ihtiyacını da en doğal yoldan karşılamanıza yardımcı olacaktır.


Süt: Her Ramazan ayında sıkça önerilen besinlerden biri de süttür. Sahurda tüketecek olduğunuz bir bardak süt, vücudunuzun günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar ve uzun süre tokluk sağlar. Aynı zamanda 1 çay kaşığı tarçın ekleyerek tüketebileceğiniz süt kan şekerinizi oruç tutarken dengede tutmanıza yardımcı olacak.


Yumurta: Protein deposu olan yumurta sahur sofralarından asla eksik edilmemesi gereken bir besindir. Yumurta, vücudunuzun birçok besin kaynağını karşılamakla beraber uzun süre tokluk hissi de sağlar. Yumurtayı çeşitli tariflerle tüketebileceğiniz gibi özellikle sahur yemeklerinde haşlanmış olarak tüketmenizi öneririz.


Yeşillikler ve sebzeler:  Sahurda mutlaka olması gereken besinlerden olan yeşillikler ve sebzeler, gün içinde vücudunuzun vitamin ve mineral ihtiyacını büyük oranda karşılar. Marul, roka, salatalık, maydanoz ve semizotu gibi besinler oluşturduğu antioksidanlar sayesinde hem vücudunuzu zararlı maddelerden temizler hem de içerdiği güçlü minerallerle gün içerisinde zinde kalmanızı sağlar.


Yoğurt: Sahur sofralarının baş tacı olması gereken besinlerden biri de yoğurttur. İçerdiği yüksek orandaki kalsiyum, vücudunuzun günlük mineral ihtiyacını karşılar. Oruç tutarken yaşayabilecek olduğunuz susuzluğu gidermek için en güçlü besinlerden biridir. Sahur vaktinde bir kase yoğurdun içine ekleyebileceğiniz 2 yemek kaşığı yulaf, hem yemeklerinizin sindirilmesinde kolaylık sağlar hem de gün boyu uzun süren tokluk hissi yaratır.


Ramazan ayında oruç tutan kişileri en çok zorlayan durumlardan biri susuzluktur.

Oruç halindeyken susuzluk yaşamamak için tüketebileceğiniz bazı susatmayan yiyecekler de var.

Bu gıdaların tüketimini sahurda arttırdığınız takdirde gün içinde susuzluk yaşamaktan kurutulabilirsiniz.

Özellikle taze meyve ve sebzelerle birlikte ev yapımı yoğurt, doğal meyve suları, bitki çayları ve süt ürünleri vücudunuz su ihtiyacını büyük oranda karşılayacak besinlerdir.

Bununla beraber iftarla sahur arasında en az 2.5 litre su tüketmelisiniz. Su içmeyi ve gerekli sıvı alımı sadece sahur vaktine bırakılmamalıdır.

İftardan sahura kadar olan süre zarfında sık sık su içmeli ve katkısız sıvılar tüketmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken hususlardan biri de her sıvını faydalı olmamasıdır.


Sahurda ne tüketilmemelidir?

Özellikle gazlı ve şekerli içecekler, hazır meyve suları gibi sıvılar tüketildiği takdirde bilinenin aksine daha fazla susuzluk yaratacaktır.

Bu nedenle daha çok ev yapımı meyve sularını ve yukarıda bahsettiğimiz sıvılarla beslenmelisiniz. Aynı zamanda iftar ve sahur arasındaki süreçte aşırı kafein tüketiminden kaçınmalısınız.

Aşırı çay ve kahve tüketimi vücudunuzda halsizlik ve şişkinlik yaratacağı gibi ihtiyacınız olan sıvı ihtiyacını da karşılamayacaktır.

Yağlı baharatlı yiyeceklerden hem iftarda hem de sahur vakitlerinde kaçınmalısınız. Normal şartlarda bile vücudun su ihtiyacını arttıran yağlı ve baharatlı besinler, Ramazan ayında vücudunuzu zor durumda bırakabilecek olan yiyeceklerdendir. Bu nedenle yağsız ve hafif besinlerle beslenmek oruç tutarken işinizi kolaylaştırır.

Sucuk, sosis, salam ve kırmızı et ürünlerinin özellikle sahur sofralarında tercih edilmemesi gerekiyor.

Aynı zamanda Ramazan ayında doğru kuruyemişlerin tüketimi de gün içerisinde size tokluk hissi sağlar. Fakat kuruyemiş tüketirken fazla tuz içeren kuruyemişler tercih etmemelisiniz. Doğru seçim yapılmadığı takdirde tuzlu kuruyemişler gün içerisinde susuzluğunuzu daha fazla tetikleyecektir.



Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Benzer İçerikler
oruç sahur ramazan din islam müslüman susatmayan yiyecekler tok tutan yiyecekler