Panik atak nedir, nasıl olur? Panik atak nedenleri, belirtileri ve tedavisi...


Google News

Yayınlama: 4 yıl önce

Son güncelleme: 4 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Panik atak psikolojik temelli bir sağlık sorunudur. Panik atak nöbetleri aslında kontrol edilebilir ve bu kontrol kişinin elindedir. Bu makalemizde panik atak tam olarak nedir, nasıl olur, nedenleri ve belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı, nasıl geçer?

Panik atak ve bilinen diğer adıyla panik bozukluk, halk arasında sık sık yaşanan sağlık sorunlarından biri.

Bireyin ummadığı bir anda ve herhangi bir problem olmaksızın da ortaya çıkabilen bu sorun; göğüs kafesinde bir ağrıyla  veya baş dönmesi ile kendini belli ediyor.

Bu belirtilerin üzerine çarpıntı, titreme, terleme, bunalma, bulantı ve vücutta uyuşma da eklenerek devam ediyor.

Panik atak problemi olan kişilerin bu atağın ne zaman baş göstereceğini bilemediği için günlük yaşantısını hep tedirginlik içinde devam eder.


Panik atak belirtileri

Birey, günlük rutinlerini gerçekleştirirken gerçekte akseden bir olay yokken ansızın; kalp çarpıntısı, göğüste sancı, huzursuzluk, nefes alamama ve boğulacakmış hissi, kaslarda gerginlik, sıcak hissetme, soğuk terleme, titreme, baş dönmesi, mide bulantısı, beden kontrolünü kaybetme ve fenalaşma hissi yaşıyorsa ve bu belirtiler kısa süreleri krizler olarak gerçekleşiyorsa tıpta buna panik atak ismi veriliyor.

Panik atak nöbetlerinin temeli psikolojik olmakla beraber her saniye kötü bir şey olacakmış korkusu ve kaygı hali; kalp krizi, felç, boğulma, akli denge kaybı ve ölümün habercisi olabilir.

Yukarıda bahsettiğimiz belirtilere beraber yoğun korku ve kaygının yaşandığı bu kriz durumu “panik atak” olarak isimlendiriliyor.

Panik atak, vücudunuzun savunma sisteminin bilinçli ya da bilinç dışı bir tetikleyici ile vücudu savunma yani kapatma halidir.


Olumlu gelişmeler de panik atak sebebi olabilir!

Panik atak; ani ölümler, kazalar, boşanmalar gibi stresli süreçlerle beraber; başarılı, olma bebek sahibi olma gibi yoğun sevinç yaşanan gelişmelerden sonra da yaşanabilir.

Panik atak nöbetleriniz kısa sürede tekrarlıyorsa ve kişi sürekli yeniden panik atacağı konusunda tereddütte kalıp günlük yaşantısının dengesi bozulur.

Bu süreç kişiye beklenilen daha fazla zarar verebilir. Bu sebeple en kısa zamanda bir uzman doktora başvurmak da fayda var.


Panik atak nöbetlerinizi engelleyebileceğiniz altın kurallar!

- Panik atağın psikoloji bir durum olduğunu ve kontrolün sizde olduğunu unutmayın. Yalnız olmadığınızı kendinize hatırlatın.

- Panik atak problemini daha önce yaşamış kişilerle b konu hakkında konuşmaya çalışın ve süreci öğrenin.

- Panik atak yaşayacağınızı düşündüğünüz alanlardan kaçma eylemine girmeyin. Bu durum korkunuzu tetikler.

- Atak yaşayacağınızı fark ettiğiniz anda hemen bir yere oturun ve gözlerinizi kapatmak yerine herhangi bir şeye odaklanın.

- Atak anında nefes alışverişinizi kontrol etmek sizin elinizde. Sürekli nefes egzersizleri yapmaya çalışın.

- Yeterli ve dengeli uyumaya özen gösterin.

- Dengeli ve düzenli beslenin.

- Ya tekrar olur mu, nöbet geçirir miyim düşüncülerini kafanızdan çıkartın. İçinde bulunduğunuz anı yaşamaya özen gösterin.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Benzer İçerikler
panik atak nasıl geçer nedir tedavi ne demek