Basur nedir, neden olur? Basura ne iyi gelir? Hemoroid belirtileri ve tedavisi...


Google News

Yayınlama: 3 yıl önce

Son güncelleme: 3 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Hemoroid kendiliğinden geçer mi? Hemoroid memesi patlarsa ne olur? Basur olup olmadığı nasıl anlaşılır? Hemoroid ağrısına ne iyi gelir? Detaylar haberimizde...

Kişinin günlük yaşantısını bozan, ağrı ve kanamaya sebep olan hemoroid veya bilinen diğer adıyla basur; birçok vatandaşın sorun yaşadığı bir sağlık problemidir.

Bu sağlık problemini çeken vatandaşlar basura neyin iyi geleceğini ve nasıl geçeceğini öğrenmek için pek çok araştırma yapıyor. Peki, basura ne iyi gelir, Hemeroid (Basur) nasıl geçer?

Basur, diğer ismiyle hemoroid olarak tanınan bu sağlık sorunu fazlasıyla yaygın bir hastalıktır. Basur, kalın bağırsak çıkışı olarak da isimlendirilen makat bölgesinde yaşanan bir sağlık problemidir.

Makat bölgesinde meme şeklinde gözüken toplardamar şişkinliğidir. Bu toplardamarların şişmesi belli başlı nedenlerden kaynaklanır. Makata üst bölgeden uygulanan baskının artması en büyük neden olarak kabul edilir.


Basur nasıl oluşur?

Yaşam koşullarında halk arasındaki sıklıkla karşılaşılan bir sağlık problemidir. Bu sağlık sorunu günlük hayatta kişiyi zor durumda bırakan bir hastalıktır.

Genellikle kabızlıktan dolayı basur oluşur. Kabızlık nedeniyle ıkınma ve anüs bölgesine baskı uygulanması sonrası toplardamara da baskı oluşur. 

Bu olay toplardamarların meme şeklinde şişmesine neden olur. Bu şişlikler, zamanla büyüyerek etkisini göstermeye başlar. İleriki evrelerde patlamakta ve kanamalara neden olur.

Hamileliğe bağlı olarak anüs bölgesine yapılan baskının şiddeti artar. Bu nedenle basura hamilelik ve doğumun da neden olduğu söylenebilir.

Uzun süre at binmek veya bisiklet sürmek gibi aktiviteler de basura neden olabilecek seçeneklerdendir. Haddinden fazla acı tüketmek, düzensiz beslenmek ve yeteri kadar sıvı almamak basur sorununu tetikler.


İç hemoroid ne anlama gelir?

Basurun makat bölgesindeki yerine göre değişik isimleri vardır. Makatın iç bölgesinde oluşan iç hemeroid, en çok görülen basur türüdür.

İç hemoroidin dört aşaması vardır. Birinci evrede hastanın pek fazla şikayeti olmaz. Çoğunlukla hasta farkında olmaz. Hekimler genellikle bu aşamada basur sorununu tespit etmekte zorlanmaktadır. Restoskopi yöntemi kullanılarak detaylı bir sonuç alınsa da gözle görülür bir bulguya pek rastlanmaz.

İkinci aşama hemoroid, artık toplardamarların kendini hissettirecek derecede şişmesine neden olmaktadır. Hasta durumdan şikayet etmeye ve rahatsız olmaya başlar. Memecikler, tuvalete çıkıldığında makatın dışına çıkar ve tuvalet sonrası tekrar içeri girer. Zaman zaman kaşıntı, ağrı ve kanama yaşanabilir.

Üçüncü aşamada dışarı çıkan memecikler artık elle müdahale edildiğinde içeri sokulabilir haldedir. Kanama yaşanabilir. Sıklıkla kaşıntı ve iç çamaşırda nemlilik hali yaşanır. Dördüncü aşamada artık şikayetlerin sıklığı artmıştır. Bu aşamada basur memeleri anüs bölgesinin iç kısmına sığmayacak haldedir. Hasta şiddetli ağrı yaşayabilir. Kanamaların sıklığı da artar. Günlük yaşam koşulları hasta için büyük anlamda zorlaşmıştır.


Dış hemeroid nedir?

Makatın dış bölgesinde oluşan basur türüdür. Bu bölge makat bölgesinin en hassas yeridir. Oluşan hemeroid elle tutulacak, gözle görülebilecek kadar büyüktür.

Bu hemeroid türü hastanın tuvalete çıkmasını, oturmasını, spor yapmasını hatta yürümesi gibi aktiviteleri zorlaştırır hale gelir. Yumurtalıklarda biriken kan zamanla pıhtılaşabilir. Bu pıhtılaşmadan dolayı hemoroid oluşmaktadır. Halk arasında bu basur türü boğulmuş basur olarak bilinir. Memelerin rengi mavi, mor olmaktadır.


Basur belirtileri nelerdir?

Basur aşamalarına göre farklı belirtiler gösterir. Fakat ortak belirtileri de vardır. Bu belirtiler fark edildiğinde mutlaka doktora başvurmak gerekmektedir. 

Basur şikayetinin bilinen belirtiler:

Makat bölgesinde ağrı

İç çamaşırında sıkça yaşanan ıslaklık

Bölgede kanama ve şişlik 

Sık sık kabızlık ve dışkılama ihtiyacı hissetmek

Anal bölgede yanma, kaşıntı ve dışkılamayla beraber hissedilen ağrılar


Basur nasıl geçer?

Basur yanlış ve düzensiz beslenmeye bağlı olarak son zamanlarda sıkça görülen bir sağlık problemidir. Bu nedenle ilk önce beslenme alışkanlıklarını değiştirmek basurun geçmesi için en önemli şarttır.

Baharat yiyeceklerden ve acı yemeklerden olabildiğince uzak durulması gerekiyor. Aynı zamanda kuru gıdalarla beslenmekten kaçınmak ve sulu yemeklerin tercih edilmesi gerekiyor. En önemli şartlardan biri de gün içerisinde bolca su ve sıvı tüketilmelidir.


Basura ne iyi gelir?

Günün büyük bir bölümünü oturarak geçiren bireyler ara ara basit egzersizlere yer vermelidir. Kilo problemi, düzenli beslenme ve egzersizlerle azalırsa basur şikayetinin iyileşme ihtimali artmaktadır. Günlük 2 ya da 3 litre su tüketmek de basur için önemli fayda sağlamaktadır.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Benzer İçerikler
Basur Hemoroid