Selahattin Demirtaş'a cumhurbaşkanına hakaret davasında ceza
Selahattin Demirtaş'a 2015-2017 yılları arasında Diyarbakır, Mardin, Ankara ve Mersin’de yaptığı konuşmalar nedeniyle açılan davanın karar duruşmasında toplam 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
MERSİN - Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında 2015-2017 yılları arasında Diyarbakır, Mardin, Ankara ve Mersin’de gerçekleştirdiği konuşmalar nedeniyle birçok soruşturma başlatıldı.
Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nu El-Nusra, IŞİD, Ahrar ul Şam gibi örgütlere maddi ve manevi yardımlarda bulunmakla suçladı. Ayrıca bu kişilerin Türkiye'de 2014-2016 yıllarında meydana gelen olaylardan sorumlu olduğunu ileri sürdü.
Demirtaş’a, Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi kapsamında "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "hükümet ve devlet organlarını alenen aşağılamak" gibi suçlamalarla açılan 10 dava birleştirildi. Davanın karar duruşması Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başladı.
Duruşma salonu dolup taşarken, Demirtaş duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Burada yaptığı savunmasında, "Devleti aşağılamak" suçlaması üzerine, "Devlet katliamlar üzerine kurulmuştur. Kutsal değildir" dedi ve ifade özgürlüğü çerçevesinde, eleştiri hakkını savundu.
Duruşmada, Demirtaş’ın eleştirilerini hatırlatarak, Cizre'de yaşanan bir olaydan da bahsetti. "Bugün cezaevindeyim, yarın iktidardan konuşurum," diyerek, halkın desteğiyle bir gün bu ülkeyi yöneteceğini ifade etti. Ayrıca, ölümün ardından cenazesinin buzdolabında bekletildiği Cemile Çağırca’nın durumunu hatırlatarak devletin işlediği suçları eleştirdi.
Demirtaş, konuşmalarının hakaret olarak nitelendirilmesinin yanlış olduğunu belirterek, bu suçlamalarla yargılanan devlet görevlilerinin FETÖ’den tutuklandığını hatırlattı.
Mahkeme hakiminin "Kitabın ismini verin" demesi üzerine Demirtaş, "Savunma okuyorum, hikaye gibi geldi size?" diyerek cevap verdi. Savunmasını sonlandırırken, ekonomik durumu da eleştirerek, insanların hukukun katledilmesinin faturasını ödediğini vurguladı.
Sonrasında mahkeme, Demirtaş’a TCK 301’den 1 yıl 6 ay, TCK 62’den 1 yıl 3 ay ve TCK 216’dan 1 yıl 6 ay hapis cezası vererek toplamda 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Duruşma, Demirtaş'ın avukatlarının savunmaları ile devam etti. Avukatı Özgür Özbek, konuşmaların ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Mahkeme, talebi reddetti.
Kararın ardından Demirtaş, halkın emeği ve onurunu korumak için mücadele etmeye devam edeceğini duyurdu.