Şimşek: Cari açığın azaltılmasında mesafe katettik


Google News

Yayınlama: 3 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dış ticaret verileriyle ilgili değerlendirmesinde "Makroekonomik dengesizliklerden biri olan yüksek cari açığın azaltılmasında önemli mesafe katettik" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Temmuz ayındaki dış ticaret açığı önemli ölçüde azaldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu verilerin yüksek cari açığın azaltılmasında kaydedilen ilerlemeyi gösterdiğini belirtti.

Şimşek, dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı dönemine göre 38,7 milyar dolar gerilediğini ve cari açığın temmuzda yıllık bazda 20 milyar doların altına düştüğünü vurguladı. Açığın azalmasının dezenflasyon sürecine de katkı sağlayacağını ifade eden Şimşek, fiyat istikrarı, gelir dağılımı adaleti ve kalıcı refah artışının ana hedefleri olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ihracatın geçen yılın aynı ayına göre %13,8 artarak 22,5 milyar dolara yükseldiğini, bu değerin Temmuz ayı için tüm zamanların en yüksek seviyesi olduğunu açıkladı. Yıl bazında ithalatın %7,8 azalarak 29,8 milyar dolara indiğini belirten Yılmaz, dış ticaret açığının yıl bazında 82,4 milyar dolara gerilediğini ve cari açığın da azaldığını ifade etti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dış ticaret verilerinin uygulanan ekonomi politikalarının olumlu sonuçlar verdiğini gösterdiğini söyledi. Temmuz ayında ihracatın %13,8 artışla 22 milyar 510 milyon dolara yükseldiğini, ithalatın ise %7,8 düşüşle 29 milyar 805 milyon dolara gerilediğini vurguladı. Bolat, bu verilerin dış ticaret ve cari işlemlerdeki iyileşmenin döviz rezervlerinin artmasına ve istikrarın güçlenmesine katkı sağlayacağını belirtti.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.