Sivrisinek ısırdı, hayatını kaybetti


Google News

Yayınlama: 3 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

ABD’de sivrisinek ısırığı sonrası nadir görülen virüse maruz kalan bir kişi hayatını kaybetti.

Sivrisinek Isırığı Sonrası Nadir Virüs Hayatını Sonlandırdı

ABD'nin New Hampshire eyaletinde, sivrisinek ısırığı yoluyla bulaşan Doğu At Ensefaliti (EEEV) virüsü nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Sağlık yetkilileri, Hampstead, New Hampshire'dan bir yetişkinin EEEV'e yakalandığını ve hayata gözlerini yumduğunu doğruladı.

Bu vaka, New Hampshire'da on yıldır bildirilen ilk EEEV vakası oldu. Son vaka 2014 yılında yaşanmış ve üç kişiyi etkilemiş, ikisi hayatını kaybetmişti.

Sağlık yetkilileri, EEEV'in grip benzeri belirtilere yol açabildiğini ancak beyin ve omuriliği de etkileyerek ensefalit ve menenjite neden olabileceğini vurguladı. Enfekte olanların üçte biri ensefalit nedeniyle hayatını kaybederken, diğerleri kalıcı fiziksel veya zihinsel sonuçlar yaşar.

EEEV için ne aşı ne de antiviral tedavi mevcut. Virüsten korunmak için sivrisinek ısırıklarından kaçınmak gerekiyor. Bunun için DEET içeren böcek kovucular kullanılması, uzun kollu giysiler giyilmesi ve sivrisineklerin bulunabileceği yerlerde vakit geçirmemek öneriliyor.

Yetkililer, EEEV vakasının tespit edildiği bölgede sivrisinek kontrolü çalışmalarının arttırıldığını bildirdi. Bu çalışmalar, sivrisineklerin üreme alanlarını ortadan kaldırmayı, sivrisit püskürtmeyi ve su birikintilerini gidermeyi içeriyor.

EEEV, Massachusetts ve Vermont eyaletlerinde de tespit edildi. Sağlık yetkilileri, halkı sivrisinek ısırıklarından korunma önlemlerini almaya ve EEEV belirtileri göstermeleri halinde derhal tıbbi yardım almaya çağırdı.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.