SON DAKİKA! Dışişleri açıkladı: Ankara-Şam hattında normalleşme süreci


Google News

Yayınlama: 3 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulunarak, Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruma ve terör unsurlarından arındırma hedefi doğrultusunda atılması gereken adımları belirledi.

Türkiye-Suriye Normalleşme Süreci İçin Türkiye'nin Şartları

Suriye'deki iç savaşın başlamasının ardından 10 milyondan fazla insanın ülkeyi terk etmesi ve bölgenin terör örgütleri ile destekçilerinin oyun alanı haline gelmesi üzerine Türkiye, Suriye ile normalleşme süreci için şartlarını belirledi.

Türkiye'nin normalleşme yaklaşımına göre, ülkeler arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi aşağıdaki adımları içerir:

1. Milli İstihbarat Teşkilatı başkan yardımcıları düzeyinde görüşme
2. İstihbarat başkanları toplantısı
3. Bakanlar düzeyinde temas
4. Liderler düzeyinde görüşme

Ankara-Şam normalleşme sürecine ilişkin olarak Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada Türkiye'nin şartları şöyle sıralandı:

1. Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve birliğinin korunması için terör unsurlarından arındırılması
2. Suriye'nin halkıyla ve halkının meşru talepleri temelinde BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı çerçevesinde gerçek bir ulusal uzlaşma sağlaması
3. Güvenli ve onurlu geri dönüşler için gerekli koşulların oluşturulması
4. İnsani yardımların kesintisiz olarak devam ettirilmesi

Bu anlayışın hakim kılınarak gerçekçi yaklaşımların benimsenmesi halinde Suriye'nin istikrarına, komşu ülkelerin güvenliğine ve bölgesel barışa katkı sağlayacak adımların önü açılacaktır.

Türkiye, taraflar ön koşulsuz masaya oturmaya kararlı olmaları halinde ilk toplantıyı yapmaya hazır. Rusya'nın bu konuda adım atılmasını istemesi de normalleşme sürecini destekleyen önemli bir unsur.

Normalleşme sürecinin ilk aşamasında, tıpkı diğer ülkelerde uygulanan formatta olduğu gibi, dört ülkenin istihbarat başkan yardımcıları bir araya gelecek. Ankara'nın masaya getireceği konular arasında terörle mücadele, Türkiye'deki sığınmacıların ülkelerine dönüşünün sağlanması, sınır güvenliğinin tesis edilmesi ve Astana sürecinin canlandırılması yer alıyor.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.