Tanınmış kadına ‘soyadı’ kolaylığı


Google News

Yayınlama: 3 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Haberler - ‘Kadının bekârlık soyadını ancak kocasının soyadıyla birlikte kullanabilmesini’ öngören düzenlemeyle ilgili yeni bir formül üzerinde duruluyor. Sanatçı, siyasetçi gibi ünlü isimler, “Bu soyadımla tanınıyorum” diyerek sadece kendi soyadını kulla

Kadınların Evlendikten Sonra Soyadı Kullanımına Şart Getirilebilir

Anayasa Mahkemesi'nin ( AYM ), evlenen kadınların sadece eşlerinin soyadı nı almasına olanak tanıyan Medeni Kanun hükmünü iptal etmesinin ardından AK Parti, kadınların evlendikten sonra kendi soyadlarını kullanmaya devam etmelerine yönelik yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor.

Önceki düzenlemenin "eşitlik ilkesine aykırı" olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi üzerine, AYM Meclis'e yeni bir düzenleme yapması için 9 aylık süre tanımıştı. Ancak bu süre, 28 Ocak 2024'te doldu.

AK Parti, yeni düzenlemeyi 9. Yargı Paketi'ne dahil ederek gündeme aldı ancak düzenleme, AYM 'nin iptal kararı doğrultusunda yapılmadı.

Yeni düzenleme uyarınca, kadınlar evlilik sonrasında kendi soyadlarını kullanmak istiyorlarsa belirli şartları yerine getirmeleri gerekecek. Medeni Kanun'daki "Kadın evlenmekle erkeğin soyadı nı alır" düzenlemesinde bir değişiklik yapılmayacak. Ancak, sanatçı, siyasetçi veya toplum önünde tanınan kadınlar "Ben kamuoyunda bu isim ve soyadı mla tanınıyorum" diyerek sadece kendi soyadlarını kullanabilecekler.

Güncel verilere göre, evlendikten sonra kendi soyadı nı kullanmaya devam eden 847 kadın bulunuyor. Hem kendi hem de eşlerinin soyadı nı kullanan kadınların sayısı ise 918 bin.

AK Parti yetkilileri düzenlemeyle ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

"Kadınlar genel olarak eşlerinin soyadı nı kullanmak istiyor. Bunun da arka planındaki neden, çocuğunu ve ailesini önemsemeleridir. Farklı soyadlarında olmasını istemiyorlar. Ancak yine de biz "Kadın evlenmekle erkeğin soyadı nı alır. Ancak tercihli kademeler yapalım" diyeceğiz. Böyle olursa böyle olur gibi bazı özel tercihli alanlar yapalım istiyoruz. Yani, kendi soyadı nı kullanabilir ancak bu şartta olursa diye bir formül arıyoruz. 847 kişi kendi soyadı nı kullanmak istemiş ama neden istemiş? Bunu niye önemsemiş? Sanatçı, siyasetçi, kamuoyunda bilinen kişiler mi? Önemli bir figür mü? İstisna getireceğimiz için bu şekilde kullanmasına izin verebileceğiz. Boşandığı erkeğin soyadı nı da kullanmaya devam edebiliyor."

Yeni düzenlemenin 9. Yargı Paketi kapsamında Genel Kurul'da görüşülmesi bekleniyor.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

soyadı AYM ünlü isimler gazetehaberleri