Tarih boyunca kişinin kendini imgesel olarak ifade edebilme sanatı: Dövme!


Google News

Yayınlama: 4 yıl önce

Son güncelleme: 4 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Deri altına mürekkeple işlenen ve pigmentlerin boyanmasıyla kalıcı hale gelen dövme, son zamanlarda yükselen trendlerin başında geliyor. Dövmeyle ilgili tüm detaylar haberimizde

Dövme nedir?

Dövme vücudun çeşitli bölgelerine bazı araç gereçler yardımıyla direkt olarak uygulanan kalıcı sembollerdir.

Son yıllarda popülerleşmiş olmasına rağmen bilinenin aksine dövme sanatı, çok eski tarihlerden beri icra edilir, uygulanır ve farklı kültürlerde farklı anlamlar taşır.

Belli bir etnik grup ya da kültüre aidiyetin sembolü olarak kabul edilen ve yapılagelen dövmeler, geleneksel dövme sanatı olarak bilinir.

Geçmişteki kadar popüler olmayan geleneksel dövme sanatı artık yerini kişinin bireysel kimliğini ve hayal dünyasını yansıtan postmodern dövmecilik anlayışına bıraktı.

Birçok toplumda ve inanışta kabul görmeyen dövme sanatı günümüzde kabul edilirliğini arttırmış ve sevilerek yapılan, oldukça yoğun bir ilgi gören sanata dönüşmüştür. 

Günlük hayatta birçok kişide görebileceğiniz 'kendini ifade etme sanatı' da denilen dövme, son zamanlarda popülerliğini sosyal medyanın da etkisiyle fazlasıyla artırmış ve gencinden yaşlısına, alt üst sınıf ayırmadan, din, dil, ırk veya toplumsal farklılık gözetmeksizin kabul edilen bir hal almıştır.

Dövme sanatı; din, dil, ırk ve cinsiyet gibi ayrımları kabul etmediği için tıpkı müzik ve resim sanatı gibi evrensel bir sanat diline dönüşmüştür.


Dövme, makalemizin başında da değindiğimiz gibi, ilk çağlardan itibaren yapılmaya devam eden ve günümüzde hala uygulanan bir sanattır. 

Örneğin Yeni Zelanda'da savaşçı ruha sahip olan Maoriler halkı, kendilerine Moko ismi verilen yüz dövmelerini işliyormuş.

Bu dövmenin kökeni ise yaklaşık 2000 sene öncesi Polinezya'ya kadar dayanıyor. 

Ülkemizin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde ismine dak da denilen dövme; geçmişte vücudun süslenmesiyle birlikte kötülüklerden korunmak, şans ve bereket getireceğine inanıldığı için yapılırmış.

Tarihçilerin yaptıkları araştırmalar sonucu dövme sanatının geçmişinin M.Ö. 30.000 - 10.000 yıl öncelerine kadar dayandığı belirtilmiştir. 

Kızılderililer, Eski Mısır, Kazak ve Kırgız Türklerinde dövmelere sıkça rastlanırdı.

Belil inançlara sahip kültürlerde dövmeyi yapan kişi mistik bir ayin içerisinde dövmesini yaparmış. 

1700'lü tarihlerin sonlarında Maoriler'in hayatı İngilizlerin Güney Pasifik'e gelmesiyle değişmiş ve batılılar dövmeyi ilk kez bu topraklarda tanımıştır.

Vücut işleme sanatı olarak bilinen dövme, bu "Moko" adı verilen yüz dövmelerinden gelişerek ve evrimleşerek günümüze kadar varlığını sürdürmüştür.

Japonya da ise dövme yaptırmak illegal bir durum halini almıştır. Bunun sebebi geçmişte Yakuza isminde bir Japon mafyası kendilerine özgü dövme yapıyordu.

Dövmeleri vücutlarının tümünü kaplıyor ve bu dövmeler halk tarafından elleri kanlı mafya üyelerine ait vücut giysileri olarak düşünülürmüş. Bu sebeple Japon kültüründe dövme yaptırmak korku, şiddet, üzüntü kaynağı olmuştur. 

Yakuza isimli bu örgüt, kısmen de olsa Japonya'da hala varlığını sürdürmektedir.

  

Günümüzde paylaşım ekosisteminin hazırlamış olduğu zemin itibariyle popüler olan dövme sanatının, kendi içerisindeki tekniklere göre de ilgi toplamaktadır. Dövmenin birçok tekniği olmakla beraber, her bir tekniğe ilgi duyan pek çok insan da var.

Her dövme tekniği ise kendine özgü bir karakteristik yapı ve anlam barındırıyor.

Örnek verecek olursak, minimalist dövme tekniğini çoğunlukla kadınlar tercih ederken Tribal dövme tekniğine de genellikle erkeklerde daha sık rastlarız. 


2021 yılının popüler dövme teknikleri nelerdir?

Minimal:

Minimal teknik, daha pratik, şık ama hacim olarak küçük dövme isteyenler tarafından daha çok tercih ediliyor.

Bununla beraber dövme maliyetinden kaçınmak isteyenler ve acıya daha az dayanıklı olanlar da bu tekniği sıklıkla tercih ediyor.

Bütün bu etkenler minimal tekniğin seçiminde daha cazip gibi görünse de önemli olan minimal boyuttaki dövmenin sizde uyandırdığı hisler, vücudunuzun bütünlüğüne katacağı anlamı dış dünyaya ifade etmesi ve sizi bu şekilde yansıtmasıdır.


Tribal:

Tribal dövme modelleri yüzlerce yıldır yapılan dövme tekniğidir.

Fakat bilindiği üzere ilkel toplumlarda dövme, süslemekten çok kişilerin gruplara, topluluklarına aidiyetini ifade eden işaretler koymak için yapılıyordu. 

Günümüzde artık hemen hemen her kesimdeki insanların dövmeye olan ilgisi artmıştır.

Bunun nedeni de dövmenin sadece vücudu süslemekle kalmayıp kişinin hayal dünyasını dışarıya yansıtmasıdır.

Söz konusu tribal dövme olduğunda, bu dövmelerin diğer tüm dövme çeşitlerinden daha fazla kişisel ve özel olduklarını söyleyebiliriz.


Realistik:

Klasik realizmin izleri, Rönesans tarihinde verilen eserlerde bile görülüyor.

O tarihlerden günümüze, dövmecilik sanatının da fazlasıyla etkilediğini görmek mümkün. 

Realistik dövmeler, günümüzde oldukça tercih edilse de bu dövmeyi yaptırmak isteyenlerin iyi bir dövme sanatçısına gitmesi şart.

Aksi takdirde dövmenizin detayları kötü gözükebilir ve umduğunuz görüntüyü yakalayamayabilirsiniz.


Suluboya:

Dövme tekniklerinden biri olan suluboya dövmeler, günümüzde oldukça popüler. Fakat popüler olan bu teknikle yapılan dövmelerin görünüşleri yanıltıcı olabilir! 

Bu teknikle yapılacak olan dövmeleri kağıt üzerinde tasarlamak çok daha kolay olsa da bir insanın vücuduna mürekkeple işlemek oldukça zor olabiliyor. 

Bu nedenle bu teknikle dövme yaptırmak istiyorsanız dövme sanatçınızı özenle seçmelisiniz.


İllüstrasyon:

Diğer teknikler gibi oldukça geniş bir kitle tarafından sevilen illüstrasyon dövmelerini belirli kalıplarla sınırlandırmak pek mümkün değil. 

Bu dövmeleri ayırt etmek için net çizgiler yok. İllüstrasyon tekniğiyle yapılmış bir dövmeye baktığınız zaman bir sanat galerisindeymişsiniz gibi hissedebilirsiniz.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Benzer İçerikler
dövme dövme teknikleri dövme çeşitleri dövme sanatı kadın erkek bakım güzellik sanat