Tarım Bakanlığından hayvancılık desteklerine ilişkin açıklama


Google News

Yayınlama: 1 ay önce

Son güncelleme: 1 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

Tarım Bakanlığından hayvancılık desteklerine ilişkin açıklama

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvancılık sektörüne yönelik yeni bir destekleme modelini duyurdu. "Planlı Üretim" kapsamında oluşturulan bu model, 2024-2026 yılları arasındaki hayvancılık desteklemelerini kapsıyor ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni model, gıda arz güvenliği dikkate alınarak üretim planlaması ekseninde hazırlanmış ve verimli, sürdürülebilir ve kaliteli bir üretim modeli hedeflenmiştir.

Bakan Yumaklı, yeni destekleme programının, belirlenen kriterleri yerine getiren işletmelere ilave destekleme yapılmasını ve bu sayede üretimde verim ile kalitenin arttırılmasını amaçladığını belirtti. Ayrıca, hayvancılık işletmeleri içerisinde önemli bir paya sahip olan aile işletmelerine ilk defa ilave destek verildiğini ve kırsalda üretimin ana direği olan kadınlara ile gençlere pozitif ayrımcılık yapıldığını vurguladı.

Yeni destekleme modeli, hayvansal üretimi temel hayvancılık ve ürün geliştirme destekleri olarak iki gruba ayırıyor. Temel hayvancılık destekleri; büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve ipek böceği faaliyetlerini kapsıyor. Her bir destek için temel destek tutarı belirlenmiş ve aile işletmeleri, gençler, kadınlar, birinci derece örgüt üyesi gibi yönlendirici kriterleri sağlayan yetiştiricilere ilave destek verilecek. Ayrıca, verimliliği artırmak amacıyla suni tohumlama, soy kütüğü, yerli sperma, ari işletme ve sürü yöneticisi gibi kriterlere de ilave destek sağlanacak.

Ürün geliştirme destekleri ise çiğ süt, besilik erkek sığır (karkas) ve tiftik üretimini kapsıyor. Bu destekler için de temel destek tutarları belirlenmiş ve aile işletmeleri, gençler, kadınlar, birinci derece örgüt üyesi gibi kriterleri sağlayan üreticilere ilave destek verilecek. Ari işletme, kendi tankında soğutma, örgüt üzerinden pazarlama, karkas ağırlığı, kaliteli tiftik ve sözleşmeli üretim gibi verimliliği artıran kriterlere de ek destek sağlanacak.

Yeni modelde, üreticilerin gelecek yılları öngörebilmeleri amacıyla destek kararı ilk defa 3 yıllık olarak hazırlandı. Birim destek tutarları her yıl yeniden belirlenecek ve performansa dayalı bir destekleme sistemi oluşturulacak. Yönlendirici ve verimliliği artırıcı kriterleri sağlayanlar daha yüksek destek alacak ve böylece verimli, kaliteli üretim teşvik edilecek. Aile işletmeleri, kadın ve genç yetiştiriciler ile tarımsal amaçlı örgütler de ilk defa ilave destek alacak.

Kararda, su ürünleri yetiştiriciliğine ilişkin düzenlemeler de bulunuyor. Kapasitesi 50 ton/yıl ve altı olan, kapalı devre üretim yapan, üretici birliğine üye olan ve birinci derece tarımsal amaçlı örgüte üye olan işletmelere, her bir teknik kriter için ilave teknik kriter desteği sağlanacak. Küçük ölçekli balıkçılık desteği de arttırıldı ve balıkçı gemisi sahibi veya ortağı kadınlar için bu destek yüzde 35 daha fazla ödenecek.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.