Tehlikenin farkında mısınız? Plastiğe dönüşüyoruz...


Google News

Yayınlama: 3 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Gregor Samsa bir sabah bunaltıcı düşlerinden uyandığında kendini yatağında devasa bir böceğe dönüşmüş olarak bulmuştu. Bizlerse her gün plastiğe dönüşüyoruz.

Plastiğin günümüzde bu kadar popüler olmasının sebebi aslında her şeyden önce çok ucuz olması.

Sektörü büyütense plastik talebi değil sanıldığın tam aksine devasa miktarda ucuz benzin arzı plastik üretiminde kullanılabiliyor.

Bunun gerçek sonuçları ne olursa olsun.

Plastik için kullanılan malzemenin yüzde 99'u ise fosil yakıtlar.

Yani petrol, benzin ve kömür plastiğin ham maddesi...

Bu yüzden plastiklerin insan sağlığı ve çevreye zararları mağaza raflarında değil, benzin kuyusunda havaya ve suya salınan toksik maddelerle başlıyor.

Sonra da bu etkiler boru hatlarından rafinerilere, plastik üretim tesislerine plastik üretecek kimyasal tepkimelerin yapıldığı yerlere gidiyor.

Sonra plastikler mutfağımıza kadar girip tüm mutfak tezgâhlarımıza mikro plastik döküntüler bırakıp ağzımıza ve bedenimize sızıyor.

Plastikler evden çıktıktan sonra imha için yakma tesislerine gönderilirler ve bu tesisler de oldukça zehirli atıkları çevredeki topluluklara saçar.

Plastikler bugün tüm dünyada içme suyu kaynaklarında bulunuyor.

Deniz ekosistemlerinde önemli besin türlerinin de arasında bulunduğu 690 türün bedenlerinde ve sindirim sistemlerinde plastik bulundu.

Zirai topraklarda bulundular, bu da plastiklerin taşıdığı toksik maddelerin topraktan yiyeceklerimize geçme riskini arttırıyor.

Ve plastikler dünyanın dört bir yanında insan vücutlarında da bulundu.

Bu, sadece plastik bir gezegende yaşadığımızı değil, gittikçe plastikleştiğimizi ve adeta bir plastiğe dönüştüğümüzü de gösteriyor.

Tıpkı Kafka'nın Dönüşüm'ündeki Gregor Samsa'nın bir sabah uyandığında yatağında devasa bir böceğe dönüşmesi ya da farklı karakterlere dönüşen o süper kahramanlar gibi...

Peki, plastik bu kadar zararlı bir madde ise ne yapmalıyız? Plastiği nasıl yok edebiliriz?

Açıkçası plastik artık o kadar içimize ve dünyamıza işlemiş bir halde ki kurtulabilmemiz mümkün değil. Ama en azından o kaçınılmaz kötü sonu geciktirebilme ihtimalimiz hala var.

Belki okyanusların plastik adalara dönüşmesini engelleyemeyebiliriz ama en azından evimizde ofisimizde kısacası yaşam alanamızdan plastiği tamamen kaldırabilir, yok edebilir ve bunun yerine daha çok ahşap ya da metal araç gereçleri tercih edebiliriz.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Benzer İçerikler
plastik geri dönüşüm çevre doğa