Üsküdar Belediyesi'nden AKP'li eski başkan Hilmi Türkmen'e soruşturma


Google News

Yayınlama: 1 ay önce

Okuma süresi: 3 dakika

Üsküdar Belediye Başkanlığı, belediyenin AKP'li eski başkanı Hilmi Türkmen hakkında “Birden çok kez görevi kötüye kullanmak” ve “Edimin ifasına fesat karıştırma” suçlarından soruşturma açılmasını talep etti.

Üsküdar Belediye Başkanlığı'ndan Eski Başkan Türkmen Hakkında Suç Duyurusu: Kamu Zararı ve Görevi Kötüye Kullanma

Üsküdar Belediye Başkanlığı, eski Belediye Başkanı Hilmi Türkmen hakkında "Birden çok kez görevi kötüye kullanmak" ve "Edimin ifasına fesat karıştırma" suçlarından dava açılması isteğiyle İstanbul Anadolu Adliyesi Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Başvuruda, Türkmen'in 2014 ile 2024 yılları arasında Üsküdar Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü hatırlatılarak, 13 Ekim 2016 tarihinde Üsküdar Belediyesi mülkiyetindeki bir arsanın Kalyon İnşaat ile arsa satışı karşılığı gelir paylaşımlı inşaat sözleşmesiyle devredilmesi olayı ele alınıyor.

Sözleşmeye göre, Kalyon İnşaat arsa üzerine imar durumuna uygun inşaat yapacak ve yapılan inşaat sonucu ortaya çıkan konut, ofis, ticari alan ve dükkanların satışından elde edilecek gelirin %45'i belediyeye, %55'i ise yüklenici firmaya ait olacak. Yüklenici firmanın inşaatı 750 günde tamamlayacağı belirtilmiş ve 878 milyon 500 bin lira + KDV toplam satış gelirinden belediyeye düşen payı 395 milyon 325 bin lira + KDV olarak belirlenmiş.

İlk ödemenin ardından yüklenici firma, inşaatın bitirilme süresinin 520 gün uzatılmasını ve ödeme tarihlerinin değiştirilmesini talep etmiş. Hilmi Türkmen 'in "oluru" ile inşaat süresi 1270 güne çıkarılmış ve ödeme tarihleri de ileri tarihlere uzatılmış. Bu değişiklikle, kamu zararı oluşturulduğu iddia ediliyor. Yüklenici firmanın 11 Nisan 2017'de yapması gereken 19 milyon 766 bin 250 liralık ödeme 15 Nisan 2017'ye, 06 Şubat 2018'de yapılması gereken aynı miktarlı ödeme 22 Nisan 2018'e ertelenmiş, diğer ödemeler de benzer şekilde ileri tarihlere taşınmış.

Yüklenici firma, 17 Ocak 2019'da sözleşmede yeni bir değişiklik talebinde bulunmuş ve bu talep de Türkmen'in "oluru" ile kabul edilmiş. İşin süresi 1270 günden 2270 güne çıkarılmış ve ödeme tarihleri yeniden düzenlenmiş. Bu değişikliklerle, belediyenin alacağının büyük bir kısmı ötelenmiş, faiz alacağından feragat edilmiş ve kamu zararına neden olunmuş olduğu iddia ediliyor.

Suç duyurusunda, "Sözleşme hükümlerinde değişiklik yapılamaz ve ek sözleşme düzenlenemez" hükmünün mevcut olduğuna dikkat çekiliyor. Ayrıca, inşaatın satış gelirlerinin yüklenicinin hesabına yatırılmasının, belediye kontrolünü ortadan kaldırdığı ve yükleniciye büyük bir inisiyatif tanıdığı belirtiliyor.

Son olarak, belediyenin yüklenicinin yaptırdığı bir gayrimenkul değerleme raporuna göre satışlara onay vermesi ve değerlemeyi yapan firmanın yüklenici firma ile aynı adrese sahip olmasının da "görevi kötüye kullanma" suçu olduğuna dikkat çekiliyor.

Suç duyurusunda, Hilmi Türkmen ve sorumluluğu olan diğer kişilerin soruşturma altına alınarak kamu zararının giderilmesi isteniyor. Bu olay, kamu kaynaklarının nasıl kötüye kullanılabileceğine dair çarpıcı bir örnek teşkil ediyor ve kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Üsküdar Belediyesi Hilmi Türkmen