UTTS'de altyapı çalışmaları devam ediyor


Google News

Yayınlama: 3 hafta önce

Okuma süresi: 3 dakika

Akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarının önüne geçmeyi hedefleyen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), 2025 itibariyle devreye alınacak.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS): Akaryakıtta Vergi Kayıplarının Önlenmesi ve Cari Açığın Azaltılması

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), ülkemizde akaryakıttaki vergi kayıplarının önlenmesine ve cari açığın azaltılmasına yönelik önemli bir girişimdir. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hekim'in açıklamalarına göre sistem, altyapı için kurulacak üretim merkezi sayesinde yurt dışına çıkan dövizin içeride tutularak ekonominin güçlendirilmesine de katkı sağlayacaktır.

UTTS, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından altyapı çalışmaları yürütülen ve 2023 yılında hayata geçirilmesi planlanan bir sistemdir. Sistem, akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarının önüne geçmeyi hedeflemektedir. Ayrıca UTTS, sektörde eşit ve adil bir rekabet ortamı yaratacaktır.

Sistemin altyapısı, yerli yazılım ve donanımlardan oluşur ve bu da ulusal bilgi güvenliğine katkıda bulunur. Ayrıca UTTS, oluşturduğu ekosistemle istihdama da destek verecektir. Sistemin kurulum ve işletme görevi, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilecek ve 2025 yılından itibaren uygulanmaya başlaması planlanmaktadır.

UTTS Tebliği'ne göre, kiralanan, işletmeye dahil edilen veya işte kullanılan yaklaşık 8 milyon taşıta, en geç 31 Aralık 2024 tarihine kadar aracın plaka bilgisinin kayıtlı olduğu dijital etiket Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunludur. Bu etiketler, sistemin etkin bir şekilde çalışabilmesi için taşıtlara takılacaktır.

UTTS, akaryakıt sektöründeki vergi kayıplarından kaynaklanan milyonlarca liralık kaybı önleyerek ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır. Ayrıca sistem, yurt dışına çıkan dövizin içeride tutulmasına yardımcı olacak ve cari açığın azaltılmasına katkıda bulunacaktır. UTTS'nin yerli üretimle inşa edilmesi de ülke ekonomisine güç katacaktır.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.