Vücutta kaşıntı neden olur? Vücutta kaşıntı ve kızarıklık nasıl geçer? Kaşıntıya ne iyi gelir?


Google News

Yayınlama: 4 yıl önce

Son güncelleme: 4 yıl önce

Okuma süresi: 3 dakika

Genelde gece başlayan kaşıntılar hem uykularınızı kaçırır hem de bazı cilt problemlerini aklınıza getirir. Vücudunuzda kızarıklıklara neden olan kaşıntı sorununu nasıl çözebilirsiniz?

Sürekli kaşınmak ve vücutta kızarıklıkların oluşması kimsenin hoşuna gitmez. Durdurulamayan kaşıntıdan nasıl kurtulabilirsiniz?

Sağlıklı bir insan, gün içinde ortalama 100 kez kaşınır. Doğal bir dürtü olan kaşıntı, çoğunlukla vücuttan böcek ve bitkilerin uzaklaştırılması için, alerjen maddelere bağışıklık sisteminin verdiği tepki olarak ortaya çıkar. Kaşıntının, esneme gibi bulaşıcı olabileceği söylenir. Ancak kaşıntı, önemli cilt problemlerine de sebep olabiliyor. Kaşıntı neden olur? Vücutta kaşıntı ve kızarıklık nasıl engellenir? İşte bu soruların cevapları!

Tıp sözlüğünde ismi pruritus olarak bilinen kaşıntı, vücudun herhangi bir bölgesinde yaşanabileceği gibi tek bir yerde de oluşabilir.

Kaşıntı, deri hastalıkları, hormonal değişiklikler, karaciğer hastalıkları, immün sistem, tiroid bezi gibi sağlık sorunlarının habercisi de olabilir.


Vücutta kaşıntı ve kızarıklık nasıl engellenir?

Kaşıntı yaşamamak için vücudun nem dengesini sağlamak, doğal kumaşlardan yapılmış kıyafetler giymek ve sağlıksız kozmetik ürünlerini kullanmamak gerekiyor.

Uykusuzluk ve huzursuzluk hali yaşatan kaşıntı, önemli hastalıkların da belirtisi olabilir.

Bireyin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen kaşıntının arkasında yatan nedenin bulunması ve zaman kaybetmeden tedavi uygulanması gerekir. 

Kan testleri sonucu alerjik olduğu belirlenen kaşıntılar için ise, antihistaminik bir ilaç kullanılmalıdır. Bu ilaca ek olarak da gerektiğinde merhem, krem ve losyon da kullanılabilir.


Kaşıntı neden olur?

Kaşıntıya sebep olan hastalıklar sandığınız kadar masum olmayabilir.

Belirli bir bölgede devamlı olarak kaşınma olması ve duşa aldığınızda, üstünüzü değiştirdiğinizde de kaşıntının devam etmesi, farklı bir problemin habercisidir.

Bu sebeple uzman bir doktora başvurmanız gerekir. Bununla beraber vücudun farklı bölgelerinde oluşan kaşıntı ve kabarcıklar, pek çok deri hastalığının yanında böcek ısırması, parazit, stres, alerji, kansızlık, mantar, kanser, diyabet, çeşitli ilaçların yan etkileri ve kanser gibi hastalıkların belirtisi olarak oluşabilir.

Kaşıntıyla beraber su tüketiminin artması, diyabetin habercisidir.

Vücuttaki kaşıntı, pek çok sebepten dolayı olabilir.

Alerji, cilt hastalıkları, iç hastalıklar ve bazı ilaçların yan etkileri vücutta kaşıntıya sebep olabilir. 

Bununla beraber sıkıntı ve strese bağlı olarak da vücutta kaşıntı oluşabilir. Kaşıntıya sebep olan başlıca cilt hastalıkları şu şekildedir:


Cilt kuruluğu: Cilt yüzeyinde çatlama ve pullanmaya sebep olan cilt kuruluğu, vücudun bir bölgesini veya tamamını etkisi altına alabilir. 

Ancak genellikle el, kol ve bacak gibi bölgelerde oluşur. Cilt kuruluğuna sebep olan etkenler arasında olumsuz hava şartları, yetersiz sıvı alımı, aşırı sıcak su ile yıkanmak ve bazı ilaçlar cildin kurumasına neden olur. 40 yaşını geçen bireylerin yarısında cilt kuruluğu yaşanır.

Bunu engellemek için sıvı tüketimini arttırmak, sabun çeşidini değiştirmek, kışın cildi korumak ve nemlendirici kullanmanız gerekiyor.


Egzama: Dermatit olarak da tanınan deri üzerinde oluşan iltihaplı kabarcıklara sebep hastalık egzamadır. Bu hastalık cilt kuruluğu, kaşıntı ve döküntü ile beraber oluşmaktadır. Kronik olarak ilerleyen bir hastalık olan egzama detaylı muayene ile teşhis edilir.


Uyuz: Özellikle akşamları artan bir kaşıntı ile ortaya çıkar.


Böbrek yetmezliği: Ciltte döküntü ve kaşıntıya sebep olan böbrek yetmezliği, aynı zamanda bulantı, kusma, iştah kaybı, baş ağrısı, yüksek tansiyon gibi belirtiler de gösterir.


Sarılık: Gözlerde ve ciltte sararmayla beraber meydana gelen kaşıntıya sebep olur. Bununla beraber hastalarda ateş, halsizlik gibi durumlarda gözlenebilir.


Siroz: Karaciğer işlevlerinin bozulmasıyla beraber kronik bir hastalık olarak meydana gelen bu hastalık, vücudun belirli yerlerinde kaşıntıya sebep olabilir. Karaciğerin sertleşip küçülmesine sebep olan ciddi ve kesinlikle uzman tedavisi alınması şart olan bir hastalıktır.


Yorumlar

Yorum Yap
Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.

Benzer İçerikler
Kaşıntı